Vítězství v první lize mužů. Chlapci U16 uhájili elitní osmičku v Ceském poháru

20.11.2023 20:49

 

1. liga mužů

Jak to ve sváteční pátek dopadlo, všichni víte: druhým vítězstvím našich mladíků v soutěži. Soupeře z Holubic porazili 3:2 a dočkali se diváckých ovací vestoje. Takže hlavně pro ty, kteří u toho nebyli: začátek byl z naší strany jako vždy dost nervózní - celkem slušně přihráno, ale jako by před domácím publikem měli hráči svázané ruce, nohy i hlavy. A když se k tomu přidala i spousta nevynucených chyb při slaboučkém útoku, Holubice po dvou setech vedly 0:2 a s Kolínem to vypadalo bledě - mimo jiné i kvůli tomu, že tým rozhodil chybující rozhodčí. Za protesty jsme dostali dokonce červenou kartu, což přineslo soupeři bod. 

Smečaři se naštěstí ve třetím setu chytili, podařilo se ubránit hostující útoky a s bodově pomohli i střeďáci. Čtvrtý set, to byla fantazie, kdy Holubice nedokázaly odztrátovat, protože zafungoval náš servis, vyčapání těžkých balónů v poli i útok. Na ukazateli svítilo 11:0 a bylo jasné, že tenhle set se bude už jen dohrávat. Takže tie-break. Po většinu jsme ho měli pod kontrolou díky náskoku. Nakonec bylo ze zkrácené hry málem ještě drama - ale ukončil ho tvrdou smečí z handy Ríša Čermák.

Tenhle příspěvek je zároveň pozvánkou na pátek 24. listopadu, kdy nastoupíme doma proti Ostravě.

Sestava: Kuba, Mára, Martin, Ruda (střídal Ríša), Šotek, Séva, Haufíno

 

Extraliga mužů U22

Po páteční vítězné pětisetové bitvě v 1. lize mužů odcestovala většina týmu v sobotu ráno do Rychnova nad Kněžnou poprat se o dobrý výsledek v druhé výkonnostní skupině nejvyšší soutěže v kategorii U22. Našimi soupeři byli postupně v sobotu domácí celek Rychnov nad Kněžnou, VK Ostrava a v neděli náš tradiční soupeř SK Kojetín a nakonec tým Benátek nad Jizerou. V sobotu ráno těsně před odjezdem nás všechny zaskočil Kuba zprávou, že s námi nemůže odjet z důvodů akutní střevní chřipky. Osmička statečných se však semkla, celou sobotu na kurtu bojovala i za nemocného spoluhráče. Roli nahrávačské jedničky převzal Tomáš David a o nejen jeho výkonu nejlépe hovoří výsledky, první den bereme plný počet šesti bodů, za výsledky 3:0 s Rychnovem a 3:1 s VK Ostrava. 

V neděli ráno, už s uzdraveným Kubou, v prvním ranním zápase prohráváme 0:3 s Kojetínem. Naše hra není úplně špatná, bohužel narážíme na svoje fyzické limity. Páteční pětisetový zápas sebral klukům hodně sil. Situace ve skupině před naším posledním zápasem byla jasná, pokud zvítězíme jakýmkoli výsledkem, jsme nejhůře druzí a postupujeme do první výkonnostní skupiny. Do zápasu jsme sice vstoupili v roli mírného favorita, ale od úvodních výměn bylo jasné, že hráči Benátek jsou připraveni porvat se o vítězství. Naši fyzickou převahu v útoku a na podání úspěšně mazali mnohdy až neuvěřitelnou obranou v poli, některé zákroky byly z říše zázračných. První set prohráváme v koncovce a já musím přiznat, že v tu chvíli jsem skeptický. Kluci mají sklopené hlavy, sotva chodí a evidentně jsou na svém fyzickém limitu. 

Jsem rád, že kluci moje poraženecké myšlenky nenaplnili. V polovině druhého setu, při servisu našeho klíčového útočníka Martina Červinky se obraz hry otáčí v náš prospěch. Martin svou sérií dělových servisů vybuduje rozhodující náskok, vzápětí přidává několik nechytatelných smečí a od té chvíle jsme až do konce utkání jasnými pány na hřišti. Vítězství 3:1 znamená postup, zároveň dává do budoucna reálnou naději na účast ve finále extraligy U22. Velkou pochvalu zaslouží všichni do jednoho, smekám před jejich morálně volními vlastnostmi. Byl to fyzicky extrémně náročný víkend a kluci to zvládli na jedničku.

Sestava: Kuba, Ruda, Šotek, Martin, Ríša, Matěj Stoupa, Tomáš David, Tomáš Doubrava, Séva

Komín a Dan, masér David

 

Ceský pohár děvčat U16

O víkendu se odehrálo druhé kolo Českého poháru starších žákyň kategorie U16. Naše děvčata odjela do moravské metropole, kde KP Brno hostilo nejlepší východní skupinu. Byla to pro nás absolutní premiéra, ještě nikdy v nedaleké historii dívčí žákovský tým tak vysoko nehrál. 

Jako první nás čekal favorit skupiny Lanškroun, který chvíli před námi deklasoval na úvod Prostějov. Do Brna jsme přijeli s jedním fanouškem-tatínkem Přemkem Králem, zatímco Lanškroun tu měl autobus rodičů a hlasité bubny. Přesto naše holky nastoupily se sebejistou hrou, nenechaly se strhnout hlukem a celou dobu držely krok, který si bohužel zbytečně zpomalovaly řadou zkažených servisů. Hned v prvním setu to bylo drama a tahanice o každý míč až do konce, štěstí se za stavu 30:28 přiklonilo ale k Lanškrounu. Naše holky to neodradilo, držely se taktických rad a vyrovnaně bojovaly dál. Koncovku druhého setu však nakonec kontroloval Lanškroun, ale uhráli jsme skvělých 22 bodů. Byl to oboustranně nádherný zápas, holky ale dost fyzicky vyšťavil. 

Po krátké pauze jsme nastoupili proti UP Olomouc. Olomoučanky hodně zalívaly, trvalo nám, než jsme si na jejich hru zvykly. První set jsme tak ztratily, ale druhý už byl v náš prospěch a tiebreakem jsme chtěly potvrdit naši převahu. Bohužel v koncovce přálo více štěstí soupeřům. Žádný extra odpočinek a už tu byl třetí zápas v řadě proti Prostějovu. Sympatický tým s exotickou trenérkou z Kuby a třemi děvčaty hrajícími i extraligu kadetek a juniorek. Systémová hra, na kterou se dalo připravit a pokud holky držely postavení a poslouchaly pokyny, dařilo se je čapat. Zápas skončil naší porážkou, ale opět vyrovnaná hra od začátku do konce. Od trenérů pochvala! 

Až k večeru nastupujeme proti domácímu KP Brno. Holky jsou unavené a je to na nich znát. První set přesto prohráváme na hezkých dvaceti bodech, druhý set už je ale trápení. Bodová bilance do tabulky pražádná, ale za celkový sobotní odvedený výkon, až na poslední set s Brnem, jsme děvčata pochválili. Holky pochopily, že pokud se soustředí na každý balon, útočí i z méně vydařené přihrávky, že to je cesta. Protože tady v této kategorii už se chyby neodpouští a balony zadarmo se jen trestají. Ale je tu ještě neděle. Čekají nás papírově nejslabší týmy. Můžeme tu ještě něco dokázat. 

Neděle nás ale zradila. Proti Hradci Králové jsme nenastoupili my, ale jen naše pomalé nohy, a hlavu holky nechaly zjevně úplně v šatně. Místo kýžených tří bodů ostudná prohra. Druhého nedělního a posledního soupeře, tým z Rudolfova, už jsme znali z předchozího kola. Těžký soupeř. Dřeli jsme, ale nakonec opět prohra, od druhého setu už chyba za chybou, na lavičce postupně skončila téměř celá základní šestka. Na závěr tak přišel smutek. Přeci jen, nevyhrát žádný zápas, s tím se těžko smiřuje. Nicméně holky to nemusí vůbec mrzet. Svou účastí v první moravské skupině získaly hromadu bodů do celkové tabulky a po spojení západní a východní herní části se bodově dostaly do druhé výkonností osmičky. Být ve druhé skupině z jedenácti, v soutěži s obrovskou konkurencí, kterou hraje 85 týmů, to je bomba! A my jedeme dál. 

Trenéři Dan a Hanka

Sestava: Krausová, Doušová, Králová, Knížáková, Kozáková, Bílková, Doubravová, Morová, Petřinová, Pojerová, Hamtáková

 

Český pohár chlapců U16

První kolo Českého poháru U16 chlapců (první osmičky) jsme měli tu čest pořádat doma. Vše vypuklo v sobotu zápasem s Budějovicemi.  Soupeř je to vskutku kvalitní a tak jsme pošetřili síly a začali s jinou šestkou. První set byl pěkný, plnili jsme pokyny a podařilo se nám uhrát 18 bodů, ovšem druhý set už nám soupeř nedovolil větší bodový zisk. Zapisujeme první prohru 0:2. 

Druhý zápas proti Lvům jsme začali vítězstvím v prvním setu, ovšem druhý a třetí set jsme nedokázali udržet. Prohra 1:2, ale první bod do tabulky. 

Hned následující zápas byl proti Jirkovu. Čekali jsme opět tvrdý střet, ovšem Jirkov byl oslaben nemocí. První set jsme vyhráli a druhý těsně v koncovce ztratili, škoda. Tiebreak pak byl zcela v naší režii. 

Zapisujeme první výhru. Poslední sobotní zápas nás čekal Prosek Praha. Opět hratelný soupeř, ale to bychom nebyli my. První set v klidu vyhrajeme a ukolébáni snadnou výhrou začneme ve druhém vršit chybu na chybu, že i mladší žáci by se styděli. S úsměvem na rtech ztratíme nejen druhý, ale i třetí set. Únava, měsíční zápasová pauza nebo nesoustředěnost? Asi od každého něco. Mrzí nás to dvojnásob, protože hrajeme před domácím publikem. A teď myslím nás trenéry, protože do hlav svých svěřenců opravdu nevidím. Bohužel. 

A je tady neděle. Začínáme s Příbramí v 10:00. Nedařilo se nám. Bohužel jsem se nedokázali dostat do zápasu a ztratili jsme oba sety. Příbram je náš tradiční soupeř z kraje a neumíme na něj zahrát, vždy nám to sváže ruce. 

Další zápas byl proti Orionu. Kluci nastoupili úplně v jiné náladě, byl z nich cítit klid a chuť hrát. To se projevilo i ve hře kde nám vše vycházelo. Soupeře jsme převálcovali 2:0. 

Poslední a přímý zápas turnaje  o sestup jsme sehráli proti Mnichovu Hradišti. Stačilo nám vyhrát 1 set. Kluci bojovali a vytrvali bereme 1. set a zůstáváme v 1. osmičce českého poháru. Ve 2. setu kluci hráli s klidem a zkoušeli si nestandardní situace. Po férovém přiznaní doteku balónu ztrácíme 2. set. Tiebreak už byl v naši režii a vítězíme 2:1. 

Nakonec tedy končíme na krásném 5. místě.

Výsledky:

Sobota 18.11.

Kolín - České Budějovice 0:2 

Kolín - Lvi Pha 1:2

Kolín -Jirkov 2:1

Kolín - Prosek 1:2

Neděle 19.11. 

Kolín -  Příbram 0:2

Kolín - Orion Praha 2:0

Kolín - Mnichovo Hradiště 2:1

Sestava: Boček M., Honzíček D., Malimánek P., Vašák J., Metzl F., Křiva K., Doubrava M., Nohejl T., Nezmeškal M., Klvaň M., Šotola Š., Hanuš J., Švarc V., Pecha T.

Děkuji Markovi Tichému za výraznou pomoc s kaučováním a za pomoc s organizací Radkovi Honzíčkovi. Výbornou diváckou kulisu vytvořili skvělí kolínští fanoušci-rodiče.

Trenéři Gábina a Marek

 

Minivolejbal

V pátek 17.11. jsme pořádali první kolo krajského přeboru v minivolejbale - získali jsme jedno zlato a jeden bronz. V krajském přeboru se hraje ve třech barvách, a to žluté, červené a modré (společně holky a kluci). Prvního kola se zůčastnilo celkem 25 týmů z Kolína, Církvice, Čáslavi a Kutné Hory. V barvě žluté hrálo 10 týmů a my obsadili 3., 5., 6. a 10. místo. V barvě červené se zúčastnilo 8 týmů, naše výsledky byly 4., 5. a 7. místo. V barvě modré se utkalo 7 týmů, naše družstva skončila získala zlato a dále pak 4. a 7. místo. Dále jsme získali dvě individuální ceny, a to v barvě žluté byla vyhlášena nejlepší hráčkou Nikola Pospíšilová a v barvě modré nejlepším hráčem Štěpán Šotola.