Velká jízda starších žákyň na Českém poháru: postupují výš

21.11.2022 16:40

Výběr starších žákyň vyrazil o víkendu na 2. kolo Českého poháru do Českých Budějovic. Klíč sedmičlenné skupiny byl jasný. První dvě družstva postupují výše, zbytek zůstává. Přestože nám tentokrát chyběla v kádru kvůli zranění naše nejlepší smečařka, holky do zápasů nastoupily s přesvědčením vítězit. A zatím si během dvou dnů opravdu šly. První zápas proti Novému Boru jim sice po náročné ranní zasněžené cestě a navíc proti družstvu, z jehož mohutného fandění až bolí hlava, nevyšel, prohrály ve vyrovnaném tiebreaku. Ale už v tomto zápase jsme viděly, že holky nevzdaly ani jeden míč, fandily si a získávaly zdravé sebevědomí. A pak už následovala krasojízda. Čtyři vyhrané zápasy bez jediné ztráty setu. Mělník, Mnichovo Hradiště, Třebín, Orion Praha. Koukat se na volejbal, který naše holky hrály, byla neskutečná radost. Obrovskou úspěšnost podání, vynikající hru v poli a řadu krásných útoků, podpořilo úžasné fandění si a podporování se navzájem. O prvenství se ale do poslední chvíle nevědělo, o postupové příčky bojovaly čtyři týmy. Nás čekalo na závěr družstvo Tábora. K postupu ze skupiny nám stačilo vyhrát set, Tábor potřeboval vyhrát zápas se třemi body. Oba týmy extrémně chtěly, tahaly jsme se o každý míč. První set skončil nakonec šťastně pro nás 26:24, takže se nám ulevilo a nějak jsme cítily, že vítězství bude hladké. Ale ejhle, Tábor bojoval, od nás se odklonilo trochu štěstí, ale taky soustředěnosti a druhý set jsme nakonec prohrály 25:27. Tábor byl v euforii a to mu dopomohlo k výhře v závěrečném tiebreaku. To jsme nečekaly, holky byly smutné, i slzy přišly. Ale jen na chvíli. Po zapsání zápasu do VISu a sečtení všech bodů se vylouply konečné výsledky  - a SK Volejbal Kolín svítil na prvním místě tabulky! Bylo to opravdu vyrovnané a i přes závěrečnou prohru jsme v celku předhonily jak Nový Bor, tak třetí Mnichovo Hradiště a nakonec až čtvrtý Tábor. 

Vidět všechny naše hráčky, jak se turnaj od turnaje, zápas od zápasu zlepšují, jak si věří, umí se koncentrovat, jak si vymýšlejí předzápasový taneček, byl pro nás trenérky neuvěřitelně hřejivý pocit. Máme za sebou krásný sportovní víkend, kde mezi všemi nejvíce zářila kolínská hvězda. Jsme na celý tým ohromně pyšné. Holky, DÍKY!!

Trenérky Hanka a Verča

Sestava: Málková (K), Morová, Bílková, Opočenská, Krausová, Gojná V., Pospíšilová, Králová, Mikšovská

 

 

O víkendu se v  kolínské hale STAP odehrál turnaj 1. skupiny juniorské extraligy U22, kam se po dlouhé době probojovalo i naše družstvo, společně s Brnem, Kojetínem, Českými Budějovicemi a Frýdkem Místkem. Pořád jsme byli oslabeni o našeho nejlepšího smečaře Martina Červinku, který si nedávno udělal výron v kotníku a mohl hrát pouze na liberu. 

V sobotu jsme sehráli dva zápasy. Začali jsme s Brnem, s týmem, který disponoval skvělými hráči, ať už se zkušenostmi s mládežnických reprezentací nebo seniorské extraligy. Dá se ale však říct, že tyto hráče měl každý tým. Zápas jsme rozehráli vcelku dobře, soupeře jsme celkem zaskočili, Brno i přes svoje kvality dělalo velký počet vlastních chyb a první dva sety se rozhodovali až v koncovkách, kde bohužel rozhodovala větší týmová sehranost soupeře. Třetí se už dopadl jednoznačně, Brno nás zatlačilo servisem i razantním útokem. Druhý zapas jsme sehráli až k večeru s Kojetínem. Pozměnili jsme sestavu, kdy Šotek šel z bloku na učko a Ruda na smeč, což se ukázalo jako lepší varianta a už jsme takto odehráli zbytek turnaje. Zápas pro nás začal dobře. První dva sety jsme soupeře zatlačili servisem a rozehrálo se nám účko. Třetí a čtvrtý set se Kojetín zvedl, různě promíchal sestavu a začal být důraznější na servisu i útoku. Zápas došel až do tiebreaku, který jsme bohužel těsně nezvládli, a tak dobře rozehrané utkání jsme vlastními chybami prohráli. 

K dalšímu zápasu jsme nastoupili v neděli dopoledne proti týmu Beskyd, který byl na nedělní část posílen dvojicí klíčových hráčů. Zápas jsme začali překvapivě dobře, výborně jsme podávali i bránili na síti, ale i přesto jsme první dva sety prohráli těsně v koncovce o dva body. Třetí set jsme však zásluhou důrazného útoku s přehledem vyhráli. Čtvrtý set byl však opět napínavý, ale bohužel opět prohraná koncovka o dva body 24:26, kde nás i v samotném závěru výrazně poškodil rozhodčí. Poslední zápas nás čekaly České Budějovice, 1. tým soutěže, se suverénně nejvyšším výškovým průměrem, který, jak se v průběhu zápasu ukázalo, hrál velkou roli. Přehrávali nás suverénně na útoku i na servisu. A hlavně jsme se nedokázali prosadit přes jejich vysoké bloky. I přesto jsme však dokázali druhý i třetí set dotáhnout až do koncovky. Ty se nám však o víkendu moc nedařily, a tak jsme opět obě prohráli nejmenším možným rozdílem. Celkově však celý turnaj nebyl z naší strany vůbec žádný propadák, i když jsme prohráli všechny čtyři zápasy. Byl to teprve druhý turnaj a věříme, že když zapracujeme na určitých věcech, tak to bude jenom lepší a lepší. Samozřejmě bychom chtěli hrozně poděkovat všem divákům, kteří nás podporovali a hnali nás dopředu v každém zápase.

Kolín - Brno 0:3

Kolín - Kojetín 2:3

Kolín - Beskydy 1:3

Kolín - České Budějovice 0:3

Účinkovalo 9 statečných: Kuba, Šotek, Ruda, Martin, Ríša, Lukáš, Séva, Matěj a Ječmen

Trenér Komín

Autor článku: Ruda

 

 

Další kolo Českého poháru U16 chlapců se po rozdělení do osmiček konalo opět v Hradci Králové. První zápasy nám moc nejdou, jsme ospalí a pomalí, naštěstí soupeř byl k poražení, takže i přes líný úvod jsme vyhráli s Chocní 2:1. Horší to bylo s domácím Hradcem, první set jsme zase nezvládli, ale ve druhém jsme soupeře celkem jasně porazili. Tiebreak nám bohužel ujel hned v začátku, takže výsledkem byla prohra 1:2. S dalším soupeřem Karlovarskem jsme neměli větší problémy a výhra 2:0 nám bodově bodla. Poslední sobotní utkání bylo proti Lvům Praha, v dobře rozehraném zápase jsme opět ztratili set, ale výhra 2:1 se počítá. 

V neděli po dobré snídani jsme doslova vlítli na Havlíčkův Brod, první set jsme celkem s přehledem vyhráli a v druhém to byla taktická bitva až do konce. Zakončili jsme Malimánkovým esem, díky němu jsme vyhráli 25:23 a celkově 2:0. Sokolov měl být jasný skalp, ale jak už to chodí, problémy byly hned od začátku. Opět výborným vystřídáním Maliho na servis jsme set vyhráli a pak po zklidnění jsme uhráli i druhý set. V posledním zápase s Jirkovem se mělo rozhodnout o postupu do první osmičky. Stejný rébus se řešil i na vedlejším hřišti mezi HB a Lvi. Nakonec tedy jak Jirkov tak HB postupují výš a na nás zbylo 3. resp. 4. místo s stejným počtem bodů jako domácí Hradec Králové. Zůstáváme ve druhé osmičce. 

Kluci si zaslouží pochvalu, předvádí čím dál častěji výborný volejbal, který ovšem umí proložit pro nás infarktovými stavy. Mají na to právo, teprve se stávají hráči a pokud se dokáží zase koncentrovat, jen je to posune dál. Celý turnaj prakticky odehrálo sedm kluků s minimem střídání, ale i zbytek se zapojil a povzbuzoval, jejich chvíle brzo přijdou, a proto jsou pro tým nesmírně důležití.

Sestava: Pošík J., Honzíček D., Boček M., Doubrava M., Metzl F., Morávek J., Nezmeškal M., Malimánek P., Nohejl T., Hrabal Č., Vašák J. a libero Novotný M. Děkuji Danovi Špringerovi a Markovi Tichému za odvoz, vzornou společenskou reprezentaci klubu a výraznou pomoc v koučování a rodičům za fandění.

Gábina