Továrna na volejbalistky v Olomouci...

02.12.2013 10:36

Továrna na volejbalistky v Olomouci...

 

volejbal-olomouc
ROZHOVOR - Sportovní střediska mají v dnešní době s nabíráním malých sportovců problémy, protože většina dětí sedí u počítačových her, nebo se rozprchne do jiných atraktivnějších sportů - hokej, fotbal, florbal, sportovní aerobic.

 

To ovšem neplatí v Olomouci. Tam je volejbal stále nejoblíbenějším dívčím sportem. "V minulé sezoně jsme byli nejlepší mezi Sportovními středisky v počtu zaregistrovaných žaček a s radostí musím konstatovat, že nám stále narůstá počet hráček," říká šéftrenér žaček SK UP Olomouc Miloš Papcun.

Jak velká je momentálně základna žaček v Olomouci?
V  Olomouci je  momentálně zhruba 140 hráček volejbalu v žákovské kategorii, to je věková skupina děvčat od přípravek až po starší žačky.
Které nejznámější volejbalistky pochází z vaší volejbalové líhně v Olomouci?
Tak to musím hodně zavzpomínat. Ale pokud opravdu budu zmiňovat hráčky, které vyrostly v Olomouci od přípravky a dotáhly to opravdu daleko, tak to byla Soňa Dosoudilová Nováková, Kateřina Jenčková, ta hrála v několika zemích Evropy. I dnes hraje v české extralize několik hráček, které jsme vychovali od prvních krůčků, namátkou Zuzka Římská, Markéta Janečková, Simona Janečková a určitě jsem na nějakou zapoměl.
Jak dlouho děláte šéftrenéra SK UP Olomouc a co vás při této práci nejvíc naplňuje?
Vůbec není důležité kolik let dělám v Olomouci šéftrenéra žaček, hlavní je, že je zde skupina lidí, kteří jsou pro volejbal zapálení a obětují tomu strašně moc. A co mě naplňuje? Tak já se věnuji volejbalu trenérsky od roku 1982 a volejbal se pro mne stal životní styl. Krásná práce je s těmi nejmladšími v přípravce. Není moc hezčích věcí, než jsou rozzářené oči malých volejbalistek.
Kam by měl obyčejný člověk přijít, když chce začít hrát volejbal?
Dnes je doba, kdy jde vše přes internet a nám již dlouho fungují žákovské internetové stránky, kde každý najde správné informace a kontakty. Pokud někdo příjde do krásné olomoucké sportovní haly, tak zde každý trenér podá správnou informaci. Trénujeme v tělocvičně ZŠ Tererova.
Co je podle Vás na volejbale to nejkrásnější a nejdůležitější?
Těžká otázka. Krásný a opojný je pocit z vítězství, krásné je pokud příjde hodně mladých volejbalistek a začnou s námi trénovat. Většinou je pro rodiče překvapení, že v přípravce žádný volejbal nevidí.
Kolik má vaše základna trenérů a co by neměl správný trenér postrádat?
V naší základně je v letošní sezoně 15 trenérů, to je pro mne úžasný počet.  Neumím říct, co by neměl postrádat správný trenér. Oproti době před 20 lety je situace úplně jiná a i trenéři se museli v mnohém přizpůsobit. Důležité je stálé nadšení a hlavně čas.
Co český volejbal postrádá?
Najít víc zapálených lidí.  Stav u kluků je alarmující.

Autor: Blanka Popelková