Starší žáci jdou výš v Českém poháru. Plus další info z Pondělní bagrovačky

13.02.2023 17:35

Mladší žáci ve složení Ondra Matyáš, Ondra Miko, David Šimůnek, Štěpán Šotola, Jirka Hanuš, Max Klvaň, Tobik Pecha a Johy Zitta se zúčastnili v Příbrami dalšího kola krajského přeboru kategorie U14. Dvě porážky s týmy A i B z Příbrami byly zaviněny zejména jednotlivými individuálními chybami mladého tymu, které, jak to v těchto kategoriích bývá, se vždy v nevhodnou chvíli nakupily. Pozitivní ale byla snaha všech si na hřišti vzájemně pomoci a zlepšující se hra každým setem. Pokud bych měl vyzdvihnout jednotlivce, pak Davida za příjem i útok a Ondru Matyáše,  že zvládl pozici nahrávače.  I přes daný výsledek jsme udrželi šanci na celkové 3. místo v krajském přeboru, o kterou se ještě v posledních dvou kolech popereme. Poděkování všem. 

Radek

 

V sobotu starší žáci vyrazili z Kolína, oslabeni o vůdce skupiny a hlavní trenérku Gabču, vstříc svému  zdaleka nejdelšímu výjezdu v této sezóně. A to na Český pohár do Karlových Varů. V prvním zápase nás čekal domácí tým. Dvou a půl hodinová cesta kupodivu nezanechala velké šrámy. Kluci dobře útočili a vše se nám dařilo. Jediná kaňka na dobrém výkonu bylo dost zkažených servisů. Pěkné vítězství 2:0. Do dalšího zápasu jsme nastoupili proti hráčům Blue Volley Ostrava. Začali jsme horším útokem. A hra v poli? O té radši ani mluvit nebudu! Ale po otočce v koncovce vítězíme 25:23. Druhý set shrnu krátce, úplná demolice soupeře a vítězství ve 2. setu 25:7. Ve 3. utkání jsme se střetli s papírově slabším soupeřem z Velkého Meziříčí. Tento tým hrál 90% balónů přes jednoho hráče. Naštěstí s takovými týmy si už umíme poradit. Po výborně zvládnuté obraně na síti i v poli, vyhráváme hladce 2:0. Při posledním sobotním zápase už se u kluků začala projevovat lehká únava. Naštěstí kluci neuvěřitelný sobotní výkon zvládli dotáhnout do šťastného konce. Po úžasném koncentrovaném výkonu porážíme VK Ostrava 2:0. Neděle nám nezačala zrovna hezky. Nastoupili jsme proti Brnu. Kluci lehce rozespalí a nesoustředění podávali výkon jak na houpačce. Nešel nám servis, příjem nám nelétal tam, kam jsme chtěli atd. Nicméně soupeř se nám nevzdálil o moc bodů, ale nakonec prohráváme 1. set v koncovce za stavu 25:27. Do dalšího setu nastoupilo 7 “jiných” hráčů. Náš výkon se razantně zlepšil a v klidu porážíme soupeře 25:15. Třetí set už byl v naší režii. To znamená vítězství 2:1. Druhý nedělní zápas jsme sehráli proti Letohradu. Soupeř, který nedá nic zadarmo, vrátí každý balón a čeká na chybu. Do tohoto zápasu jsme šli už s jasnou postupovou pozicí, takže se do hry dostali hráči z lavičky. V prvním setu jsme si se hrou protivníka nedokázali poradit. V setu druhém, po promluvě trenérů, kluci začali nad volejbalem přemýšlet. Hoši z lavičky začali hrát krásný volejbal a přemohli houževnatého soupeře 2:1. Tímto 6. vítězstvím si pojistili první místo v tabulce.Poslední zápas proti Havlíčkovu Brodu byl s další změnou v sestavě (Kuba Vašák na liberu). Protihráči byli namotivováni k výhře, aby si zajistili jisté udržení ve 3. osmičce. Po obrovské bitvě naši kluci podlehli 0:2. Chtěl bych kluky velice pochválit za výborný výkon hodný vítězů 3. osmičky. Ale upozorňuji, že příští kolo bude to nejtěžší, co nás tuto sezónu čeká.

Sestava: Pošík J., Boček M., Morávek J., Malimánek P., Metzl F., Hrabal Č., Novotný M., Nezmeškal M., Nohejl T. a Vašák J.

Děkuji Markovi T. a Danovi Š., že s kluky absolvovali tak úspěšný víkend. 

Gábina a Marek Tichý

 

 

Žákyně U16 si zahrály další kolo krajského přeboru v Kolíně. Áčko nastoupilo proti Kutné Hoře. Holky doslova utrpěly výhru. Za jediné světlé momenty považuji servisy Terky Pospíšilové a Emy Doušové. Chyběla radost, motivace i útok. 

Následně holky nastoupily proti Pečkám. Oproti prvnímu zápasu byly k vidění hezké výměny a ne pouze bagrovaná. Soupeřky nad námi vždy měly lehčí náskok, který jsme nedokázaly stáhnout ani v jednom ze setů. Prohra 0:2.

Béčko ve svém prvním zápase nastoupilo proti Pečkám. První set nás potrápil příjem i zkažené servisy. Ve druhém jsem však vytvořily náskok díky servisu a udržely si ho až do konce. V tiebreaku jsme si soupeřky nechaly utéct a dotahovat se nám je už moc nechtělo, proto prohra 1:2.

Druhý zápas Béčko čekal zápas proti Kutné Hoře. Na začátku zápasu se vyloženě darovaly body za zkažené servisy a to na obou stranách. Naštěstí jsme se následně ujaly vedení a dovedly zápas do vítězného konce.

Poslední zápas sehrálo Áčko proti Béčku. Ještě než holky nastoupily na hřiště, byla jsem přesvědčena, že vím, kdo bude vítězem. Áčko na hřiště nastoupilo bez energie, vystresované z toho, že hraje proti Béčku, zatímco Béčko se před zápasem zvládlo namotivovat, podporovalo se a i když zrovna mělo Áčko sérii servisů, nepropadalo panice. Hra byla podobná na obou stranách hřiště, rozhodl jen přístup ke hře a vyšší úspěšnost na servisu. Vítězství si připsalo Béčko.

Sestava Kolín "A": Doušová E., Pospíšilová, Pokorná, Linhartová, Synková, Opočenská, Mullerová, Charvátová

Sestava Kolín "B": Gojná V., Pácalová, Krausová, Králová, Kadlecová, Mikšíková, Bílková, Váchová

Trenéři Verča, Lucka, Dan

 

Extraliga U20 muži

O víkendu jsme v hale Stap uspořádali 4. turnaj nejvyšší soutěže v kategorii U 20. Našimi soupeři byla družstva Volleyball Nymburk, Vlci Nový Jičín, VK Ostrava a TJ Svitavy. V této věkové kategorii se nám zatím výsledkově moc nedaří, nutno však podotknout, že v týmu nemáme kluky ročníku 2004, což je věková hranice soutěže. Takže sbíráme zkušenosti, mnohdy proti fyzicky výrazně vyspělejším protivníkům. Dalším naším víkendovým handicapem byla nepřítomnost našeho prvního nahrávače Matouše, který doléčuje zranění krční páteře. Dirigentské taktovky na náhře se tedy zhostil Miky Vlach, volejbalovým povoláním smečař. Kromě prvního sobotního zápasu proti Nymburku, kdy z pochopitelných důvodů souhra malinko skřípala, byl jeho výkon na tomto klíčovém postu více než dobrý. Konečné umístění v turnaji není pro mě jako pro trenéra v této fázi důležité. Větší váhu má pro mě volejbalová perspektiva, tréninkový přístup, ochota pracovat na osobním sportovním růstu. Takže tentokrát nebudu popisovat průběh utkání, zkusím krátce zhodnotit jednotlivé hráče, kteří se v průběhu víkendu objevili na palubovce.

Honza Kubáč – kapitán, libero týmu, je společně s Matějem Stoupou nejpoctivější v přístupu k trénování, jeho docházka je příkladem pro ostatní. Bojovník, postupně se stává nepsaným vůdcem družstva, spolehlivý, malinko ho limitují technické nedostatky v odbití obouruč spodem. Ale pracujeme na tom, výkonností posun se zcela jistě dostaví.

Matěj Stoupa – blokař, spolehlivý, tréninková morálka na vysoké úrovni. Výborně čte hru, v letošní sezoně výrazně zlepšil plachtící podání, agresivitu na útoku. Potřebujeme společně zapracovat na fyzické připravenosti, zlepšit výskok.

Rafael Rossi – smečař. Rafa je slabší útočník, o to důležitější je jeho role v týmu na příjmu podání, v obraně v poli. A tuto roli je nejen ochoten přijmout, ale jak ukázal nejen o tomto víkendu, tak i splnit. S jeho příchodem do sestavy se naše přihrávka výrazně procentuálně zlepšila, věřím, že společnými silami se nám podaří zlepšit i útok.

Vojta Vondráček – univerzál, pro mě v letošní sezoně volejbalový úkaz. Původní specializací nahrávač, letos po společné domluvě přechod na pozici univerzála. Podle mého názoru Vojta volejbalově ožil, svou útočnou potencí a dobrým blokem je pro družstvo nepostradatelný. Jeho výraznou slabinou je podání, pevně věřím, že si sáhne do svědomí, přehodnotí svůj přístup v tréninku k této činnosti a zlepšení jistě přijde.

Séva Khorolenko – blokař, výrazná posila družstva pro letošní sezonu. Výborné plachtící podání, velmi slušný útok, obrana na síti. Slabinou zatím zůstává hra v poli, na tom musíme zapracovat.

Ondra Prášek – blokař, není zatím pro svůj věk (ročník 2007) stálým hráčem kádru. Tento víkend však ukázal, že je s ním třeba počítat, odehrál dva zápasy a jeho výkon byl velkým příslibem do budoucna. Velmi slušný plachtící servis, dobré čtení hry.

Honza Ječmínek – smečař, fyzické předpoklady na velmi vysoké úrovni. Tuto sezonu se potýká se zdravotními problémy a na jeho výkonu je to znát. Až bude zdravý a pochopí, že útok je jen zlomkem hry zvané volejbal, může z něj být výborný hráč.

Miky Vlach – (hostování z Ústí nad Labem), o víkendu nahrávač, jinak smečař. Motivátor, na jeho výkonu stojí celý tým, klobouk dolů, jak to o víkendu zvládl.

Jen pro úplnost výsledky: Kolín-Nymburk 0.3, Kolín-Nový Jičín 1:3, Kolín-Ostrava 1:3, Kolín-Svitavy 1:3

Komín

 

V sobotu přivítal náš kolínský celek na domácí palubovce soupeře z Hronova v rámci dalšího kola druhé ligy mužů. Pojem „domácí“ můžeme v tomto případě brát se značnou rezervou, jelikož v prostorách Obchodní akademie jsme dosud měli pouze dva tréninky.

Vstup do prvního zápasu se nám úplně nevydařil, trápili jsme se na příjmu a bylo vidět, že i našemu jinak spolehlivému nahrávači dělalo nové prostředí problémy. Soupeř však udělal spoustu chyb hlavně v útoku a na servisu, což vyústilo v relativně pohodové vedení 2:0. Hronov ale po dvou prohraných setech výrazně zlepšil svou hru, což mělo za následek spoustu dlouhých výměn a napínavých koncovek. Výsledek prvního zápasu nakonec výhra 3:1 pro Kolín.

Druhý zápas začal v podstatě stejně, rychlé vedení 2:0, poté dva dlouhé tahavé sety. Koncovka tentokrát ale v obou případech vyšla lépe Hronovu a zápas tedy musel být rozhodnut ve zkrácené sadě. Tu se nám podařilo v samém závěru vybojovat tím nejmenším rozdílem 15:12.

Závěrem je nutno vyzdvihnout bojovnost celého našeho týmu, který i přes to, že se herně trápil, dokázal urvat dvě cenná vítězství, jež Kolín posouvají na průběžné druhé místo v tabulce. Sestava: Kuba Hoang, Martin Červinka, David Kubát, Jan Hauf, Ruda Stieber, Petr Šotola, Šimon Kubrycht, Lukáš Loužil

Jan Hauf