Ráno...

22.02.2014 12:27

5 návyků vítězů...

Ať už se nám to líbí nebo ne, činnosti během brzkých ranních hodin jsou násobiči našich každodenních akcí. Tečka. Hluboce zakořeněné návyky nás buď ženou k úspěchu, nebo nás záměrně drží stranou pramenům hojnosti a bohatství. Řekneme vám jedno: Chcete-li v životě zažít gigantický úspěch v jakékoli oblasti, seznamte se s vaším novým nejlepším přítelem – ránem.

miliardar

Prvních a posledních 30 minut dne je kritickou zkouškou pro nás, naše návyky a náš úspěch. Jistě i vy znáte lidové moudro, že ráno je nejdůležitější částí dne. To nejsou jen planá slova. Inspirujte se ranními návyky těch nejúspěšnějších výkonných ředitelů, státníků, umělců, sportovců, jogínů a dalších. Někteří z nich neváhají kvůli svému úspěchu vstávat i ve 4:30!

Jaká je vaše ranní rutina? Jak moc se shodují vaše návyky s návyky nejúspěšnějších? Kupodivu nejde o nijak náročné návyky, při troše snahy si je zvládnete osvojit i vy. U návyku platí jedna zatraceně prostá poučka: “Nejtěžší je začít, poté už to jde snadno.”

1. Ranní cvičení

Máloco v nás působí takový zmatek jako právě disharmonie mezi tělem a myslí. Nikomu se nestartuje den dobře, když je jeho tělo nuceno vstávat, a mysl má stále ještě půlnoc. Nebo naopak. Dostatečný odpočinek je základ, druhým krokem je ranní fyzická aktivita – tři série kliků, sedů lehů, ranní běh, rychlá chůze, hodina v posilovně, jóga – výběr je na vás. Fyzickou aktivitou probudíte a okysličíte tělo i mozek, začnete vítězstvím nad sebou samým, navodíte pocit vnitřní pohody a postavíte základ úspěšného dne.

2. Zdravá snídaně

Dopřejte si zdravou snídani – ocení ji celý váš organismus. Jistě sami víte, že pocit prázdného žaludku při dosednutí k vašemu pracovnímu stolu zapříčiní stres, nekoncentrovanost, špatnou náladu a sklony k prokrastinaci. Doporučujeme například ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, rýži, ovesné vločky a vlašské ořechy. Zeptejte se na názor svého těla, můžete též oslovit i výživového odborníka. Bonusem pro vás budou i pevnější rodinné vztahy vybudované u jídelního stolu během snídaně.

3. Plán pro nastávající den

Znovu si zmapovat plány pro následující den vám poskytne odpovědi, které by vás ještě včera nenapadly. Ještě jednou si v duchu projeďte a přehrajte scénáře, jakým způsobem vyřešíte své dnešní úkoly. Proč právě ráno? Kombinace svěží, bystré mysli a ranního klidu je jednou z mála chvil, které má člověk pouze pro sebe. Nezapomeňte si během dne také naplánovat alespoň 10 minut trvající pauzu po nejnáročnějších úkolech a jednáních, taktéž vzpomeňte i na pravidelné pauzy na občerstvení. To vše je důležitou součástí vaší mapy k úspěchu.

4. Vizualizace a meditace

Ponořte se hned ráno do svého vnitřního světa, ve kterém není nic nemožné. Dopřejte své mysli nevázaný let. Dovolte ji, aby 5 minut volně snila o ideální podobě dnešního dne a splnění vašich cílů. Uvidíte, že tak uspokojíte potřebu snění, zažijete geometrický růst vaší energie, vnitřní pohody a klidu. Můžete též zvolit ranní meditaci k rekapitulaci svých nejvyšších hodnot. Snění, pohroužení do vlastních představ a živá vizualizace je nezbytnou součástí úspěchu. Nahlédněte do životopisů úspěšných, uvidíte sami.

5. Nejprve nejnáročnější úkoly

Díky připravené a odpočaté mysli zvažte prioritu svých úkolů, a poté dejte ten nejdůležitější (ze 2. bodu) hned na 1. místo vašeho To-Do listu. Výsledkem bude, že tento úkol, ačkoli se vám do něj ani trochu nechce, splníte v nesrovnatelně kratším čase než později během dne. Budete se divit, jakým způsobem si zrelaxovaná mysl dokáže nápaditě poradit i s těmi nejnáročnějšími úkoly bez zbytečného váhání, pochyb a stresu. Žádné odkládání – odkládáním důležitých úkolů totiž odkládáte i svůj úspěch!