Odchází jedna generace, která se naučila volejbal... A k tomu čerstvé výsledky z víkendu

07.03.2022 20:29

Extraliga juniorů

Poslední dějství nejvyšší juniorské soutěže naše družstvo odehrálo v dalekém Novém Jíčíně. Našimi soupeři byli družstva Nového Jíčína, Svitav, Zlína a Proseku. Ustálené rčení říká, to nejlepší nakonec a kluci to splnili do puntíku. Tři vítězství a jedna porážka, navíc předvedená hra byla na velmi slušné úrovni. Druhé místo ve skupině, což v konečném důsledku znamená celkově 15. místo v extralize. 

Sestava: Kuba, Ruda, Haufíno, Martin, Ríša, Mára

Nutno přiznat, že před začátkem soutěže jsem jako trenér doufal v umístění zhruba kolem desátého místa. Reálné to určitě bylo, vzhledem k tomu, že jsme o víkendu naprosto hladce přehráli družstva Proseku a Zlína, kteří v konečném pořadí obsadili 10., respektive 11. příčku. Soutěž je však dlouhodobá, nestačí uspět v jednom turnaji. Konečné umístění jednoznačně ovlivnilo to, že jsme ani jeden turnaj za celou sezonu neabsolvovali v kompletním složení. Celou sezonu ovlivnila řada zranění, nemocí, covidu, karantén a studijních povinností. Kluci jsou už studenty vysokých škol, nebo maturitních ročníků a jednoznačně není jednoduché skloubit vrcholový sport, studium, dojíždění. 

Na závěr malé bilancování, možná trochu trenérské nostalgie. Tímto turnajem skončila pro hráče ročníku 2001 éra mládežnického volejbalu. Z pohledu trenéra to je volejbalově silný ročník, kluci u nás v klubu začínali jako minivolejbalisti. Postupně prošli trenérskýma rukama Boba Neumanna, Dana Špringera a nakonec jsem se je snažil posunout já. V mladších a starších žácích odehráli spoustu krásných zápasů v krajském přeboru, v kadetské kategorii se jim podařilo postoupit do extraligy a postup do extraligy vybojovali i v kategorii juniorské. Mára Tichý, Šimon Kubrycht, Vojta Novotný, Honza Hauf byli členy krajského výběru, který vybojoval zlato na memoriálu Richarda Myslíka. První dva jmenovaní byli členy širšího kádru reprezentace ČR, Šimon se zúčastnil dvou Mistrovství Evropy, z té kadetské má doma stříbrnou medaili. V každém případě si dovolím tvrdit, že tihle kluci volejbal umí. Naučili se ho, protože pro sport měli předpoklady a hlavně, jejich tréninková morálka a píle byla vysoká. Společně s Danem Špringerem jim v jejich dalším životě, ať už v tom volejbalovém, pracovním, nebo v osobním přejeme spoustu úspěchů a hlavně spokojenosti. A vzkazujeme – občas jste nás štvali, ale bylo to s váma super.

Komín

 

 

K předposlednímu kolu krajského přeboru mladších žáků jsme jak vedoucí tým soutěže vyrazili v poměrně silné sestavě do Kralup nad Vltavou, kde jsme měli odehrát 2 standardní zápasy a jednu dohrávku. Ve výsledku s poměrně silnou podporou rodičů, Mirka Malimánková, Petr Vašák, Zdeněk "Kolda" Novotný a Radek Honzíček, podpořenou navíc i Denisem Honzíčkem, jsme se přesunuli na žádost staršího rozhodčího (přes 70 let) do menší tělocvičny a první zápas odehráli s Kladnem. 

Soupeř byl bezchybný na servisu a poměrně dobře organizovaný v poli, ale útočil v podstatě jen jedním hráčem. Nicméně naše nekoncentrovaná a rádo by profesorská hra s mnoho zkaženými servisy (v celém zápasu 14 zkažených podání) a špatnou hrou v poli, zejména smečařů, kterým nepomohli na náhře ani nahrávači, nás stála v celkovém součtu důležitý bod při ztrátě prvního setu 25:21 Přísnější kritérium za tento set snesou snad jen za konkrétní činnost Petr Malimánek na servisu a Milan Boček na bloku. Hra se nezměnila ani po vystřídání některých hráčů, ale dokázali jsme se o trochu více soustředit a porážku 0:2 jsme odvrátily jen o trochu lepším příjmem a zlepšeným výkonem na smeči Karla Křivy i trenérem původně nechtěným střídáním Denise Honzíčka na servis před závěrem setu. Vítězství 25:23 s až pátým týmem tabulky ale rozhodně nebylo nijak přesvědčivé. V tiebreaku jsme i nadále mnoho chybovali a za stavu 7:7 jsme opět místo dnes nejistě hrajícího Matěje Nezměškala vystřídali na servis Denise, který set i vítězství dopodával. Celkově ale hodnotím zápas velmi špatně s mnoha chybami danými nesoustředěností,  překvapením z malé haly a nepřiměřenou sebejistotou prvního týmu tabulky. 

V dalších dvou zápasech jsme se dvakrát potkali s nejslabším týmem soutěže navíc oslabeným nemocemi. Cílem bylo vyzkoušet si hru na různých postech pro některé hráče a zapojení nejmladšího hráče sestavy, Štěpána Šotoly. Je nutné uvést, že jeho přínos pro družstvo mi přivodil příjemné starosti, neboť se hned při svém prvním startu v této kategorii stal oporou týmu. Snažil se v poli, jistě podával dokázal i zaútočit, vše s minimem chyb. Musím uznat, že Kralupy ale náš tým v podstatě neprověřily a povinné vítězství 2x 2:0 bylo rychlé i s vyzkoušením mnoha změn na hřišti, např. poslední set jsme odehráli na bloku s Petrem Malimánkem a Denisem Honzíčkem, aby věděli, jak to na středu vypadá, ale přitom oba alespoň jednou úspěšně zablokovali. 

V globálním hodnocení celého výjezdu je ve mně trochu hořký patos ze ztráty bodu s Kladnem, které ani povinných 8 bodů do tabulky a tři vítězství nevymazalo. První set v jiné, než domácí hale, jsme dosud v sezóně bohužel nevyhráli. 

Za mne se stal jednoznačně hvězdou výjezdu do Kralup Štěpán Šotola, ale přivážím si hlavně plno otazníků a úkolů pro zlepšení, zejména ze hry smečařů a z podání, které je v této kategorii jedním z nejdůležitějších faktorů  úspěšnosti. 

V příštím kole na Kladně se už všech chyb a nepřesností musíme vyvarovat.

Týmu ve složení Milan Boček, Matyáš Doubrava, Jiří Hanuš, Denis Honzíček, Lukáš Hovorka, Karel Křiva, Petr Malimánek, Matěj Nezmeškal, Tomáš Nohejl, Matěj Novotný, Jirka Svoboda, Kuba Vašák a Štěpán Šotola.

Radek

 

K posledním zápasům krajského přeboru starších žáků jsme vyjeli v sobotu do Nymburka. Obě první utkání jsme bohužel prohráli 0:2, ale jak Nymburk, tak Odolena Voda jsou lídři tabulky. Rozhodující zápas byl ten poslední s Kralupy. Díky vítězství 2:0 jsme se udrželi na 5. místě a 19. 3. pořádáme v Kolíně finálový turnaj pro družstva druhé čtyřky. Komentář k našemu vystoupení není příliš lichotivý. Ač skoro kompletní, nepředvedli jsme pěkný volejbal. Chybělo nasazení, týmová hra a opět nás soupeři dostali tvrdým servisem. Za týden nás čeká finále ČP v Hradci, tak snad si formu odvezeme tam.

Sestava: Prášek O., Pošík J., Jiráček F., Malimánek M., Šimice P., Honzíček D., Boček M., Černý Š., Vonšovský J. a libero Svoboda J.

Gábina

 

Starší žákyně "A" se v dalším kole krajského přeboru vypravily do Brandýsa nad Labem. První zápas, který jsme hrály proti Kutné Hoře, se holky probouzely ze zimního spánku. Nepomohla ani téměř kompletní změna sestavy ve druhém setu, jelikož se ze zimního spánku probouzela i část týmu, který si v prvním setu nezahrála. Zkazily jsme nezdravé množství podání a mnoho chyb bylo i v poli. 

Oslabeny o nahrávačku jsme nastoupily do druhého zápasu s Brandýsem "B", který vypadal o poznání lépe. Holky se s nenadálou situací sžily v celku dobře. Přestaly kazit podání a začaly se více pohybovat v poli, což se podepsalo na výsledku - získaly jsme první set. Ve druhém setu nás silně potrápil příjem a stálo nás to vítězství. Rozhodl až tiebreak. Holky předvedly kvalitní servis, se kterým si soupeřky nedokázaly poradit, a i díky dobře odvedené práci na síti jsme vyhrály 2:1.

Poslední zápas jsme sehrály s Brandýsem "A". Počáteční zápal se vytratil po sérii podání jedné ze soupeřek, která tvrdým servisem odrovnala náš příjem. Druhý set se holky rozhodly zabojovat, přitlačily na servisu a začaly útočit, nicméně po sérii našich podání přišel příjem, který jako v prvním setu rozložil celý tým, a tím jsme dnešní závěrečný zápas prohrály.

Sestava: Ulcová T., Horčičková L., Nollová E., Málková A., Doušová K., Mikšovská K., Synková K., Apolenová N., Opočenská E., Knížáková N.

Verča

 

“B” družstvo starších žákyň vyrazilo v sobotu do Lysé nad Labem. Na úvod je čekaly nejtěžší, o hlavu větší, soupeřky z Čelákovic.  A bohužel byl zápas v jejich plné režii. Naše holky se sice od začátku statečně bránily, ale po jedné šňůře těžkého servisu, který nebyly schopny téměř přijmout, jim set unikl. V druhém setu Čelákovice opět začaly tvrdým a naprosto bezchybným servisem, který dostal holky zcela na kolena. Nebyly schopny vrátit balón přes síť. Předvedly tak naprosto nejostudnější výkon celé sezony se ziskem pouhého jednoho bodu v setu!  

Do začátku druhého zápasu s Kostomlaty jsme nastoupily naštěstí už zase bojovněji se snahou na vše předtím zapomenout, ale přesto od začátku holky chybovaly opět hlavně na příjmu. Vítězné body byly spíše dílem náhody a chyb soupeřek. Zápas skončil rovněž nepříznivě 0:2 na sety.

Poslední zápas s týmem Peček konečně ukázal naši zlepšující se tendenci, oceňuji, jak se holky dokázaly vyrovnat s předchozími neúspěchy. Přestože jsme zápas opět prohrály 0:2, odehrály jsme nejvyrovnanější partii s nejlepším skórem dne 18:25 v druhém setu. V tomto zápase je musím pochválit za obětavou práci v poli, zejména Terku Pospíšilovou a Elišku Morovou. Také podání bylo z 90% úspěšné. Kruhy, visící ze stropu, jsme trefily pouze jednou J.

I když dnešní den doprovázely i slzičky, je třeba říci, že holky jsou mladší než většina soupeřek a na turnaj jezdí spíše sbírat zkušenosti. A prohry se jednou určitě přetaví i v nějaké ty výhry. Hlavní je to nevzdat.

Sestava: Doušová Ema, Pospíšilová Terka, Morová Eliška, Linhartová Verča, Mullerová Nikča, Charvátová Nela, Uhlířová Laura

Hanka

 

V sobotu 5.3. vyjely kadetky na ligový zápas do Náchoda. Začátek prvního zápasu byl jako obvykle trochu ospalejší a chvilku holkám trvalo než se rozehrály, proto první set prohráváme. Do druhého vstupujeme, jako by ten první vůbec nebyl a začínáme hrát. Chuť vydržela do dalších dvou setu, které jsme s úspěchem vybojovaly. Ve čtvrtém setu jsem zase trochu polevily, neskládaly balony nebo je soupeřky velmi pěkné vybíraly. Takže došlo na tiebreak, který pro nás neskončil dobře a nakonec jsme prohrály. Přesto to byl velmi pěkný a povedený zápas, jak mohou potvrdit i naši fanoušci. 

Po krátké přestávce mezi zápasy se naše holky vrátily na hřiště s chuti vyhrát. Už věděliy, co od soupeřek mohou čekat a nenechaly se na ničem nachytat. Trocha nervozity přišla až ve třetím setu, kdy nás soupeřky do koncovky dotáhly, ale holky nepolevily a zápas vyhrály 3:0. 

Nebudeme jmenovat výkony jednotlivých hráček, jelikož si zaslouží pochvalu opravdu všechny. Holky přijímaly, podávaly !!!, smečovaly, na hřišti spolu komunikovaly a především výborně hrály v poli, což bylo opravdu důležité, protože soupeřky uměly dobře zalívat. 

Sestava: Kvasničková, Nečasová, Stiebrová, Kotilová, Košvancová, Hrabáková, Fořtová D., Růžičková, Sináková

Chceme holkám poděkovat za skvělý výkon a doufáme, ze takto budou pokračovat. 

Simča

 

Druhý vojzápas o víkendu sehrály kadetky ve Rtyni v Podkrkonoší a byl to opravdu kvalitní soupeř, který disponoval velmi kvalitním podáním. Naše hráčky předvedly velmi dobrý a bojovný výkon, byl to boj o každý bod, o čemž svědčí i minimální bodový rozdíl v každém setu. V koncovkách rozhodovaly pouze drobné chyby a možná i trochu štěstí. Přestože jsme nakonec prohráli. Po utkání nebylo holkám moc co vytknout, jelikož hrály opravdu dobře. Po ztracených koncovkách jsme prohráli 3:1. Do druhého zápasu jsme nastoupili s chutí vyhrát. Holky ještě přitvrdily na útoku i na podání, dostaly soupeře pod tlak a vyhrály bez ztráty setu. Chtěl bych holky pochválit za skvělý výkon, podpořený kvalitní nahrávkou, tvrdými útoky a velkou obětavostí v poli. Holky navíc působily jako skvělý kolektiv, navzájem se podporovaly, na hřišti komunikovaly a radovaly se z každého bodu. Byl to krásný volejbalový zážitek a holkám za to děkuji. Trenér Roman

Sestava: Poláková, Nečasová, Russová, Sináková, Kantorová, Růžičková, Sukduláková, Košvancová, Stiebrová

 

V sobotu odehrály ligové juniorky v domácí hale dvojzápas s týmem Teplic. Teplice přivezly mladý tým, který bojoval a většinu času odrážel naše útoky zpět. Jejich houževnatost nás občas dostávala do kolen. Zápas se, ale musel divákům líbit. Naše rychlé a tvrdé útoky, vedené z výšky byly oku lahodící. Troufnu si říci, že se juniorský tým blíží svým mužským protějškům. Musím vyzdvihnout velmi zlepšený a stabilizovaný smečovaný servis Jany Howard, která soupeřky ničila. Juniorky si nakonec dokráčely dvakrát pro vítěztví dvakrát 3:1.

Sestava: Tichá, Poláková, Blažková, Masopustová, Jehličková, Jarešová, Howard, Fořtová M.

Dan

 

Nakonec slovo trenéra Dana: Chtěl bych moc poděkovat mým asistentům, kteří mi po celou sezónu pomáhají a tento týden naplno ukázal, že bez nich by to nešlo! Jmenovitě Roman, Milan, Simona, Hanka, Verča, Lucka, Lukáš, David. Všechny 3 kategorie hrály v jeden den (v neděli 2 kategorie) a celkově za celý víkend 18 zápasů dívčí složky. Poděkovat bych chtěl také rodičům, kteří zajišťují dopravu na zápasy a pomáhají s organizací. Jsem velmi potěšen prolomením série proher kadetek a oku lahodícímu volejbalu juniorek. U starších žákyň výkonnostní vrcholy teprve přijdou, pokud budou pravidelně a s nadšením trénovat.