Mužům souboj o první místo nevyšel. Starší žákyně a kadeti bojovali v Českém poháru

21.03.2023 07:55

O víkendu jsme na domácí palubovce přivítali ve druhé lize mužů tým Drásova. Velmi důležitý přímý souboj o čelo tabulky jsme zvládli jen částečně, v prvním zápase jsme neudrželi vedení 2:0 na sety a po velkém boji nakonec prohráli 2:3. Druhý zápas jsme sice zvítězili 3:0, v konečném účtování to však pro nás znamená ztrátu, soupeř má nyní v tabulce před námi jeden bod náskok a v posledním kole nám tedy nezbývá než zvítězit ve Dvoře Králové za šest bodů a následně čekat na zaváhání soupeřů z Drásova a Havlíčkova Brodu. Byl jsem na lavičce po dlouhé době, protože kluci hrají tuto sezonu již beze mě, většinou pod vedením Dana Vejdělka, nebo Davida Kubáta. Proto by se nabízelo zhodnotit výkony jednotlivých hráčů i celého týmu, kam se za uplynulou sezonu posunuli. Protože se však zajíci počítají až po honu, nechám si hodnocení až na příští bagrovačku, kdy bude sezona kompletně dohrána. V každém případě však chceme poděkovat divákům a hlavně Koldovi za bouřlivou atmosféru, kterou klukům v posledním domácím zápase této sezony vytvořili. 

Sestava: Kuba, Martin, Šotek, Jára Novák, Pepa, Michal Hovorka, Mára, Šimon, Haufíno, Ondra Žaba, David

Komín

 

Starší žákyně U16 odehrály o víkendu poslední finálové kolo Českého poháru. Z devíti výkonnostních skupin po 7 – 8 týmech v každé skupině, hrál Kolín šestou výkonností skupinu v Kostelci nad Orlicí, pořadatelem byla REMA Rychnov n/Kněžnou. Byl to víkend tak trochu prohraných tiebreaků a krásného boje proti KP Brnu. Ale popořadě…

Náš první soupeř byl Nový Jičín. Do zápasu jsme naskočily skvěle a přesto, že to byl opravdu kvalitní soupeř, který téměř každý balon k nám zahrál výborným útokem, my se nedaly a hrály podobně, navíc s dobrou hrou v poli. První set nám sice utekl, ale druhý už byl v naší režii. Bohužel v tomto setu se zranilo naše libero Eliška a do zápasu už nenastoupila. Set jsme měly skvěle rozehraný, a tak jsme ho ještě zvládly vyhrát, ale tiebreak bez libera byl pro holky složitý. Prohrály jsme ho 12:15, zápasu byla opravdu škoda. Zatímco libero odjelo na rentgen do Rychnova, oslabený zbytek týmu nastoupil k druhému zápasu. Zejména pro blokařky to bylo složité, hrát vzadu pro ně byl nezvyk, stejně tak pro celý tým najednou si rozdělit veškerou hru v poli bez zmatkování. Přesto se soupeřem z Břeclavi odehrály vyrovnaný první set, který bohužel skončil 25:27 pro Břeclav. Holky si ho prohrály třemi zkaženými podáními v koncovce. Po téhle sprše jsme druhý se nezvládly a celkem rychle prohrály 18:25. Prohra 0:2. V mezičase před třetím zápasem se nám naštěstí podařilo sehnat druhé libero Kačku. Za rychlý převoz z Kolína moc děkujeme panu Bílkovi. Nastoupily jsme proti týmu Předklášteří u Brna a konečně…, konečně jsme hladce vyhrály 2:0. Každá hráčka si byla vědoma postavení, dávaly jsme dobrý servis, útočily jsme. Do čtvrtého zápasu jsme nastoupily proti, v průběhu soboty nejlepšímu týmu, KP Brno B. Družstvo velmi vysokých štíhlých holek, jedna jako druhá, s parádní technikou a pestrou hrou. Tlak vyvinuly od počátku a my v podstatě jen bránily. Rychlý set s prohrou 14:25. Do druhého setu jsem holkám řekla, že nemají, co ztratit, ale že to nemůžeme vzdávat dopředu, že každý uhraný míč se počítá. Takže jsme nastoupily na servis a najednou jsme výrazně vedly. Wau! Brňanky si s námi nevěděly rady, trenérka nervózně brala „tajmy“ a my byly na koni. Holky bojovaly jako lvice, nenechaly spadnout žádný balón a výsledkem byl set pro nás! To se Brnu ještě nestalo. Navíc na nás uhrálo jen 15 bodů. Bojovnost nám vydržela i v tiebreaku a osmý bod a půlka setu byla vítězná pro nás. Pak nás ale zaskočila série naprosto příšerného příjmu a my tiebreak opět ztratily, prohrály ho 13:15. Přesto to hodnotím jako nejlepší zápas dne, skvěle ho odehrály především Nikola Knížáková a Agáta Málková, které ukázaly své zkušenosti z kadetek ve vypjatých zápasech. Tyhle dvě holky jsou skutečně hráčky! Bylo šest večer a zcela fyzicky vyčerpaný holky musely ještě nastoupit za deset minut k pátému zápasu. Měly jsme nejhorší rozlosování a jako jediný tým jsme v sobotu hrály pět zápasů. Což bylo pro nás po třech tiebreakových zápasech fakt už moc. Soupeřkami byly domácí Rychnov nad Kněžnou, které měly v kádru dvě extrémně vysoké i šikovné holky, hrály vše přes ně. Našim smečařkám zablokovaly 90% útoků, byly jsme zoufalé, prostě to nešlo a ruply jsme 0:2. Byly jsme rády, že se jedeme ubytovat a konečně se navečeřet. 

V neděli nás čekal už jen jeden zápas, na který jsme si počkaly do 11 hodin. Soupeřem byly Pardubice, tým, který se jako my držel ve spodní části tabulky. Chtěly jsme vyhrát! Výhra by nám přinesla pěkné umístění v tabulce, které bychom si zasloužily. Bohužel v každém setu jsme si hned na počátku nechaly soupeřky ujet a neustále jsme dotahovaly a dostaly jsme se do naší tradiční fáze – tiebreak. V něm nám ale tentokrát už došla veškerá energie, holky se ploužily po hřišti se svěšenou hlavou a takhle se prostě koncovka nehraje a nevyhrává. Prohrou jsme bohužel spadly na konečné šesté předposlední místo v tabulce.

Konečný výsledek v celém Českém poháru jsme v neděli ještě neznaly, ale z 67 dívčích týmů očekávám umístění kolem 45. místa. Vzhledem k tomu, že se nám zcela nepovedla úvodní zářijová kvalifikace, která nás vyslala do úplně poslední výkonností skupiny, se nám body sbíraly těžce. Ale ty nejsou tak důležité. Mnohem víc podstatný je celkový vzestup našich holek. Turnaj od turnaje byly mnohem sehranější, odvedly na sobě velký kus práce. Mladší se učily od starších, získávaly zkušenosti a vytvořila se docela dobrá parta, včetně tatínků Přemka Krále a Milana Slezáka, kteří s námi pravidelně jezdili a jejich servis a podpora byla opravdu neskutečná! Holky vnímají tohle poslední kolo s počtem proher jako neúspěšné, ale já to tak nevidím. Ostuda to rozhodně žádná nebyla, jen nám chybělo trochu více štěstí a hráčských zkušeností. 

Hanka

Sestava: Krausová, Pokorná, Gojná, Málková, Králová, Mullerová, Synková, Opočenská, Morová, Bílková, Knížáková.

 

Finálové kolo Českého poháru U16 chlapců se uskutečnilo v Hradci Králové. Začali jsme již v pátek fyzickým testováním a prvním zápasem ve čtyřčlenné skupině proti Svitavám. Bohužel jsme nastoupili bez M. Bočka a M. Doubravy, ale to je život. A výsledek? No, pojďme raději k sobotě. 

Ráno jsme začali zjištěním, že je P. Malimánkovi špatně od žaludku, takže jsme opět míchali sestavou. Proti Odolce se už dařilo lépe. První set nám těsně utekl (23:25) a ve druhém jsme zase padali dolů díky špatnému příjmu. Druhá prohra. Poslední zápas skupiny D proti velmi oslabenému Hradci nám konečně přinesl vítězství 2:0. Pěkný volejbal v obou setech, i když opět s nesmyslným výpadkem v koncovce druhého setu. Končíme třetí ve skupině a jdeme na druhého ze skupiny C. Tím je Rychnov nad Kněžnou. Zápas nebyl špatný, první set velmi vyrovnaný, ale chyby navršené za sebou nás stály výhru. Druhý set už zase propad na příjmu a tím pádem jsme byli bez útoku. Škoda, naše mentální selhání a nepozornost jsou prostě fatální. Prohra 0:2. Tím pádem jsme v sobotu dohráli a v neděli nás čekaly dva zápasy - semifinále s pátečním soupeřem Svitavami a pak boj o konečné umístění. 

Neděle v 9 ráno je opravdu ostré probuzení nejen pro hráče. Po tradičně výborné snídani jsme naběhli na kurt s cílem oplatit Svitavám šílenou porážku z pátku. První set vypadal nadějně, dokonce jsme i vedli. Ale soupeř postupně lépe a lépe servíroval, až jsme tahali za kratší konec. Druhý set byl zase špatný. Marek dělal statistiku a jednoznačně největšími 'škodiči" v našem družstvu jsou libero, nahrávač a oba smečaři, co dodat.

O umístění jsme si zahráli znovu s domácími. A družstvo s ještě větší marodkou než my si na nás s chutí vyšláplo. Dnes nás porazili 1:2. Končíme poslední ve druhé osmičce, tedy 16. V celkovém pořadí jsme se také umístili na 16. místě. Je to lepší než loni, ale chlapci chtěli být výš. Jenže chtít někdy nestačí.

Celkové hodnocení nejen Českého poháru, ale i sezóny. Pro nás jednoznačně málo natrénováno jako celek. Kluci prostě stále nechtějí nebo nemohou volejbalu věnovat více času. Jsou sice o rok i dva mladší, ale teď se láme chleba a ostatní družstva jim utíkají. Další velký problém vidím v jejich laxnosti k povinnostem a disciplíně (v tréninku i zápasech). Věčně nemají míče, lékárnu, pití, mikinu, každý zápas je pro ně jako poprvé, a to se projevuje i na hřišti. Je to škoda, něco nahráno už mají, tak by měli být ve větším klidu a plnit zadání trenérů a bojovat. Strašně rychle vzdají zápas v hlavě. Nikdo z nich nebojuje jako v jiných družstvech.To je velké mínus. Pokud budeme mít chuť na sobě pracovat a zlepšovat se, věřím, že to zlomíme a budeme schopni konkurovat těm nejlepším. Tak sezóna je mrtvá, ať žije sezóna 23/24!

Sestava: Pošík J., Ho nzíček D., Hrabal Č., Malimánek P., Morávek J.,Vašák J., Metzl F., Nezmeškal  M., Křiva K. Nohejl T. a Novotný M.

Děkuji Markovi Tichému za odvoz a pomoc s kaučováním. Obětavým rodičům (Mirka Malimánková, Radek Honzíček a Kolda) za fanouškovskou kulisu a odvoz.

Gábina

 

Na závěr Pondělní bagrovačka vítá nového přispivatele - juniorského blokaře Sevu. A je potřeba ocenit, jak se dokáže po roce u nás hezky napsat report ze zápasů. Díky, Sevo.

V tento víkend hrály jsme Extraligu u22 v Hradce Králové. V sobotu prvním naším soupeřem byli domácí(Hradec).Musím také poznamenat, že se změnilo složení týmu protože vetšina kluku hrály 2ligu proti Drasůva.Proto většina týmu skládala se z týmu u20 a Ruda hral nahravačem.Naši hru to ale nijak neovlivnilo. Rudo hrál dobře a měl dobrou souhru s blokaři a učkem, a celkově tým hrál dobře.Ale prohráli jsme první dva sety, protože trvalo nějakou dobu, než jsme se adaptovali. Následující sety jsme se dobře bojovali a vyhrály jich. Patí set šel hezký ale bohužel několik hyb v koncovce všechno řešili i jsme prohráli 15:13.Prohráli jsme 3:2.

Další náš zápas byl proti Karlovým Varům. Kvůli tomu že jsme hrály první zápas moc dlouho měli jsme velmi málo času na odpočinek, myslím že trochu to ovlivnilo naši hru. Ve všech setach měli jsme problem s začatkem  proto soupeř vždycky měl +3-4 bodů od nás.V tomto zápase citilo že nestačí nám starších kluku. 

Prohráli jsme 3:0.

V neděli prvními naším soupeřem byli  kluci z Českých Budějovic. Už jsme hráli s běžným složením. Hrály jsme dobře ale nestačilo nám dobrého servisu a taky my dlouho ne mohly najít způsob jak se správně bránít. Soupeř nic "takového" nedělal prostě hrál stabilně a  jsme bohužel nemohli  předvést naši hru. Prohráli jsme 3:0.

Následující zápas byl pro nás rozhodující. Musíli jsme vyhrávat aby projít do finálu. Naším soupeřem byl tým Kojetin. Pro nás to je skladný soupeř protože v tento sezónu vždycky proti nich hrajeme pět setů, vždycky jsme vyhrajeme první dva a pak tři prohrajem. !!!!!Spoiler!!!!! tento zápas šel stejne ale v koncovce jsme zmohly změnit obvyklý scénář. První set my hrály ideálně a spokojeno jeho vyhrály. Druhý taký všechno šlo dobře jenom v koncovce  jsme ztratili pár bodů, ale zvládli jsme to a vyhráli. Pak se začali problémy soupeř začal dávat lepší servis a moc dobře hrát v bráně a taky jsme začali dělat moc hloupých hyb proto jsme prohráli třetí set.Ve čtvrtém setu nám k výhře chybělo docela málo, protože jsme zase začali hrát svoji hru, ale soupeře už těžko bylo zastavit bohužel jsme prohráli.V pátém setu jsme neměli dobrý začátek, ale dokázali jsme se odvrátit, protože všichni hráli dobře v útoku i v obraně a dávali dobrý servis. A pak začala hra bod za bodem, ve které jsme byli silnější. 

Vyhrály jsme 3:2. 

                                                                Seva