Muži U22 jdou do nejlepší skupiny v extralize. Holky U16 bodovaly v Českém poháru

17.10.2022 17:50

Extraliga U22 muži

Úvodní turnaj nejvyšší juniorské soutěže se pro naše kluky uskutečnil ve Velkém Meziříčí. Našimi soupeři byli kromě domácích volejbalisté Nymburka, Kojetína a Lvů Praha. Systém soutěže je následující: 19 týmů je rozděleno do čtyř skupin a umístění v úvodním turnaji určí nasazení jednotlivých týmů do výkonnostních skupin.  První skupina si na příštím turnaji podle umístění mezi sebe rozdělí 20,19,18,17 a 16 bodů do tabulky, druhá skupina 15,14,13,12 a 11 a třetí a čtvrtá pak 10 až 1 bod. Jedná se tedy o velmi důležitý start do sezony. V našem týmu došlo oproti minulé sezoně k několika změnám. Tým opustili z věkových důvodů kluci ročníku narození 2001, jmenovitě Mára Tichý, Honza Hauf a Šimon Kubrycht, Všichni tři patřili k oporám, takže před začátkem nového ročníku bylo otázkou, jak se s odchodem kluků dokážeme na hřišti vypořádat, jak se o své místo na hřišti poperou naši nadějní mladíci Matěj Stoupa, Honza Kubáč, Honza Ječmínek, Vojta Barták, Vojta Vondráček, nebo dva úplně noví hráči našeho klubu Lukáš Loužil a Séva Khorolenko.

První zápas s jedním z favoritů soutěže, s týmem Lvů Praha, vyřešil spoustu mých obav a pochybností. Celé utkání jsme odehráli koncentrovaně, byli jsme téměř bezchybní na přihrávce, dobře jsme bránili na síti i v poli. Vedení 2:0 na sety nás sice trošičku ukolébalo, přesto jsme trošku dramatičtější koncovku třetího setu zvládli s přehledem a připsali jsme si první 3 body do tabulky. Velmi vydařený vstup do nové sezony jsme následně potvrdili ve druhém sobotním zápase s nováčkem soutěže, družstvem Nymburka. Takže sobotní bilance dvě vítězství 3:0.

V neděli po obědě jsme nastoupili proti Kojetínu. Navázali jsme na sobotní výkony, zápas jsme rozehráli skvěle, vedení 2:0 na sety a 18:14 ve třetím bylo hodně nadějné. V tuhle chvíli však přišla série vlastních chyb, jediná za celý víkend. Touto slabší chvilkou jsme však vrátili Kojetín do zápasu, soupeř vycítil šanci a chopil se jí. Třetí set prohráváme 22:25. Čtvrtý set je Kojetín jasně lepší a přichází pátý, rozhodující set. Stav je až do úplné koncovky naprosto vyrovnaný, hraje se velmi dobrý volejbal. Zápas ukončuje svým ne úplně citlivým rozhodnutím první rozhodčí, když za stavu 14:15 vyhodnotí útok našeho střeďáka jako tažený míč. Je však potřeba sportovně uznat, že zápas jsme si prohráli sami ve třetím setu. Poslední utkání proti domácímu Velkému Meziříčí je přímým soubojem o druhé místo ve skupině. Naši kluci odvedli opět velmi koncentrovaný výkon, soupeře jsme výrazně přehráli zejména na středu sítě, opět jsme dobře podávali a tentokrát jsme nepřipustili ani jednu dramatickou koncovku. Třetí víkendové vítězství 3:0 v konečném účtování znamená, že jsme druzí o jeden bod za vítězným Kojetínem. Pomyslnou třešničkou na dortu potom je, že jako nejlepší druhý tým ze všech čtyřech skupin postupujeme do první výkonnostní skupiny. Další kolo nejvyšší juniorské soutěže se odehraje 19. a 20. listopadu. SK Volejbal Kolín zažádal vedoucího soutěže o přidělení pořadatelství, takže zatím neoficiálně zveme všechny diváky na volejbal ve Stapu v podání v současnosti pěti nejlepších juniorských týmu v republice.

Sestava: Šotek, Ruda, Kuba, Martin Červinka, Ríša Čermák, Lukáš Loužil, Mates Stoupa, Honza Kubáč, Séva Khorolenko

Komín

 

Také mladší žákyně konečně v neděli rozehrály svoji soutěž v krajském přeboru. Přerostly je ale obavy z prvních zápasů a výsledek u kolínského áčka byl, až na pár volejbalových momentů, nejistý a ustrašený. A přitom měla většina z nich už z minulé sezony „zkušenosti“. Kolínské béčko je v hájení, tam se holčičky teprve seznamují s atmosférou turnajů a zápasů. Ale je vidět ohromný rozdíl mezi tímto a loňským rokem, kde byly holky díky covidu téměř nepolíbené volejbalem, kdežto letošní nováčci už leccos umějí a nebojím se říci, že nás překvapí.

S Áčkem máme ambice nezůstat vzadu, protože pár talentů, které volejbal baví, tam je! A tady jsou výsledky a nominace:

Áčko: Kolín A – Kostomlaty 1:2, Kolín A – Lysá nad Labem 0:2, Kolín A – Kolín B 2:0, hrály: Nezavdalová, Pojerová, Rypková, Teplá, Ježková, Janstová, Pošíková, Antošová, Horáčková.

Béčko: Kolín B – Lysá nad Labem 0:2, Kolín B – Kostomlaty 0:2, Kolín B – Kolín A 0:2, hrály: Synková, Kadlecová, Nezmeškalová, Haufová, Blažková, Hladíková, Cháberová, Vokálová, Kmoníčková, Mňoučková, Schubertová.

Lucka

 

Na další kolo Českého poháru kategorie U16 jsme vyrazily do Nového Boru. Inspirovány ostatními týmy z kvalifikace jsme s sebou vezly i týmového maskota pandu, který dostal jméno PanDa(n) a záhy i dres. Ve dvou dnech nás čekalo šest zápasů. 

Do prvního zápasu s Braníkem Praha jsme nastoupily opatrně. Holky první set hrály na jednu náhru. Tento způsob hry však nefungoval, takže jsme v dalším setu sestavu proměnily a hrály na dvě náhry. To úplně stačilo k tomu, aby se holky začaly orientovat v poli a set jsme získaly. Tiebreak vypadal podobně jako druhý set, ale soupeřky nás přehrály 11:15. 

Druhý sobotní zápas jsme sehrály s týmem Mělníka, který jsme potkaly už kvalifikaci. Holky tedy věděly, co od soupeřek očekávat. Znovu jsme vyzkoušely hru na jednu nahrávačku, která začala fungovat. Hra stála převážně na kvalitním servisu a nesnížily jsme se na úroveň hry soupeřek, za což z velké části může týmová podpora nejen na hřišti, ale i na lavičce.

Poslední zápas jsme v sobotu hrály proti domácímu Novému Boru. Holky ze svého standardu slevily a začaly hrát jako soupeřky, které nepředvedly nic převratného. O každý míč jsme se tahaly, až se vytratil veškerý náš útok a stala se z toho bagrovaná na obou stranách. Prohrály jsme 2:0.

V neděli nás v prvním zápase čekaly Říčany. První set jsme hrály velmi vyrovnanou hru, ale byly jsme vždycky krok za nimi. Ve druhém setu jsme se podáním dostaly do vedení a musely nás Říčany složitě dotahovat. Tím jsme se dostaly do velmi dramatické koncovky, kterou jsme soupeřkám darovaly. Zkazily jsme dva servisy po sobě a set prohrály 26:28. Po tomto zápase došlo ke krátkému proslovu trenérek k hráčkám, který nebyl vůbec příjemný, ale ve výsledku přinesl to, co měl. 

Předposlední zápas jsme sehrály s Orionem Praha. Holky se poučily a začaly kvalitně podávat, komunikovat na hřišti i útočit. Konečně jsme hrály hezký volejbal. Soupeřky zvládly uhrát jen 8 bodů. Druhý set vypadal podobně, ale holky začaly chybovat o něco více, ale ani to soupeřkám nepomohlo a my se mohly radovat z výhry 2:0.

Poslední zápas tohoto kola jsme hrály proti Třebínu. Holky předvedly výkon podobný jako v předchozím zápase a vybojovaly další výhru 2:0. 

Odvážíme si tedy 4. místo v této skupině. Holky bychom chtěly pochválit za týmovou hru a vzájemnou podporu nejen na hřišti, ale i na lavičce. Nakonec se nám ve zdraví, i když s několika drobnými karamboly, podařilo celý turnaj zvládnout.

Sestava: Krausová, Horčičková, Gojná V., Králová, Mikšíková, Málková, Morová, Bílková, Knížáková, Synková

Trenérky Verča a Hanka

 

Český pohár U16 v HK

Sobota 15.10

1. Kolín x Odolka 2:1

2. Kolín x Klatovy 2:1

3. Kolín x České Budějovice "A" 0:2

Druzí ve skupině A

4. Kolín x České Budějovic "B" 2:0

Hra ve skupině o 7.-12. místo 

Neděle 16.10

5. Kolín x Ústí n/L 0:2

6. Kolín x Lvi Praha 2:0

7. Kolín x Jirkov 0:2

Celkově kvalifikační 10. místo, to znamená že 1. kolo Ceského poháru začneme ve druhé osmičce

Kvalifikační kolo Českého poháru U16 se konalo v Hradci Králové. Turnaj začal v sobotu ráno testováním fyzických předpokladů a poté začaly líté boje ve skupinách. Na úvod jsme vyhráli nad Odolenou Vodou a Klatovy, za to na Ceské Budějovice "A", budoucího vítěze, jsme opravdu nestačili. Důležitý pro nás byl rozstřel s Ceskými Budějovicemi "B", a ten jsme zvládli. Do neděle jsme tedy šli bojovat o první osmu. Naše naděje zhatilo Ústí n/L. Vyloženě jsme podcenili nedělní vstupní utkání. Výhra nad Lvy Praha nás poslala do boje o celkové 9.místo. A protože od tohoto místa nás příště čeká druhá výkonnostní osmička, odehrála zápas lavička a nutno říct, že obstála se ctí. 

Hodnocení hry je z mého pohledu rozporuplné. Kluci předvádí výborný volejbal a vzápětí přijde zkratový moment a set je ztracen. Kupí zbytečné chyby a nevnímají nic. Přesto vím, že na to mají právo. Je to první letošní velký turnaj, úplně jiná atmosféra než v krajském přeboru. Věřím, že je to "nakopne" do další práce, které je mnoho a hlavně se musí dělat neustále. Bez 100% nasazení v trénincích se bohužel zápasy nevyhrávají. 

 

Sestava: Honzíček D., Boček M., Doubrava M., Metzl F., Morávek  J., Nezmeškal M., Novotný M., Křiva K., Nohejl T., Hrabal Č., Vašák J. a libero Svoboda J.

 

Děkuji Danovi Špringerovi a Markovi Tichému za odvoz, vzornou společenskou reprezentaci klubu a pomoc v koučování.

G.