Když je stříbro vítězství aneb Cesta žáků z Dvojky na republikové finále ve volejbale (1. - 2. červen 2017)

23.06.2017 06:22

Než na Den dětí kluci vyrazili do Liberce na dvoudenní závěrečný turnaj o Pohár ministryně školství, měli za sebou již několik desítek procestovaných kilometrů. Okresní kolo bylo nejsnazším a nejpohodlnějším prvním krokem. Turnajem v Kolíně prošli bez obtíží, o to více jsme byli zvědaví, jak poměříme síly s ostatními vítězi okresních kol kraje v Neratovicích.
3. května se v místní sportovní hale konal napínavý turnaj. Ve skupině jsme totiž narazili na volejbalisty Odolené Vody. A jak se ukázalo, hoši se s nimi měli střetnout ještě několikrát. První společný zápas nevyšel, postupovali jsme z druhého místa ve skupině. Semifinále jsme ale prošli hravě, a ve finále jsme tak mohli vrátit prohru Odolence. A povedlo se to náramně. Z turnaje jsme se vraceli s pohárem.
Kvalifikaci na republiku hostil Jindřichův Hradec. Paralelně probíhala klání nejlepších holčičích a klučičích týmů Středočeského, Plzeňského a Jihočeského kraje. To se ukázalo být důležitým aspektem, neboť vítězná děvčata z Příbrami se zhostila rolí fanynek a nám moc ve finále pomohla. Opět jsme vezli domů výhru v turnaji a propozice na velké finále v Liberci.
To si kapitán Marek Tichý a hráči Denis Kadečka, Rudolf Stieber, Hoang Trung Hieu, Daniel Kotil, Jakub Macháček, Petr Šotola a Dominik Šestauber užili parádně. První den se ukázal jako velmi náročný, především semifinále bylo přímo nervydrásající. Třísetová bitva - vždy s rozdílem dvou bodů! Naši srdcaři to však zvládli. Ten den utrpěli prohru jen jednou - s Odolenou Vodou! Kluci z pětitisícového města si pohlídali i finále, takže bylo jasné, že nás čeká další těžký střet.
Naši volejbalisté si užili i mimozápasový program finále. Nejvíce si pochvalovali All-star game a exhibici extraligových hráčů s kadety.
Postup mezi šest nejlepších manšaftů v zemi byl pro hochy i naši školu úspěch naprosto nevídaný. Všichni chtěli naše hráče podpořit a díky přenosu České televize to šlo alespoň na dálku a škola se při fandění pořádně otřásala ve svých starých základech. Ale ani v hale Dukly Liberec nemohli fanoušci chybět. Základnu tvořili rodinní příslušníci, přátelé a spolužáci i učitelé v čele s paní ředitelkou Hanou Holcmanovou. A byli slyšet! Tlačili kluky do třetího rozhodujícího setu a radovali se s nimi z každého složeného míče. Finálový zápas s Odolenou Vodou měl grády. Hoši se nevzdali ani na chvíli - a to z nich v našich očích činí jediné možné vítěze. Výšková převaha a možná silnější kádr rozhodl o výhře týmu, který má venkoncem slovo "vítěz" v názvu (Odolen - původně totéž, co vítěz), o pouhé dva body v rozhodujícím setu.
Nemůžeme tuto tour za Pohárem ministryně školství hodnotit jinak než pozitivně. Kluci se nám svými výkony postarali o obrovský zážitek a jsme na ně neskonale hrdí. Podobný úspěch škola nepamatuje a je to odměna nejen pro ni, pro rodiče hochů, ale hlavně také pro celý kolínský volejbal, tedy osobnosti, jež za ním stojí a věnují mu veškerý možný čas a energii. 

Mgr. Helena Kopřivová, učitelka