Honzovi Němčokovi je 70!

15.08.2012 13:27

Ti, kteří měli to štěstí s ním hrát, ho znají jako velkého bojovníka. A je jedno, jestli hrál v mládí o mistra republiky nebo už jako volejbalový důchodce doma v Kolíně turnaj k zakončení sezóny. Ten příkladný bojovník, který chtěl vždycky vyhrát, je Honza Němčok - jedna z nejvýraznějších postav kolínského volejbalu.
14. srpna 2012 mu bylo kulatých 70.

Doma v Brezně na Slovensku začal hrát volejbal z dnešního pohledu dost pozdě - až v osmnácti letech. Do té doby dělal atletiku a házenou.

V roce 1961 šel na vojnu do Dukly Kolín, kde zažil největší úspěch: s týmem, za který na přelomu 50. a 60 let nastupovaly hvězdy jako Josef Tesař (rodák z Velimi u Kolína) nebo Karel Paulus, vyhrál v roce 1963 titul mistra Československa.

Ve stejném roce se Jan Němčok oženil a vrátil se na Slovensko, kde pět let hrál tamní národní ligu, nejvyšší soutěž v zemi. Dvakrát ji vyhrál a sahal po postupu do československé ligy.

Znovu se v Kolíně objevil v roce 1969 v barvách Lokomotivy Kolín. O tři roky později se dostal do nominace na nejlepšího sportovce Kolína. V rodném Brezně ho později vyhlásili nejlepším volejbalistou 20. století.

Honza vychoval tři syny - všechny velmi dobré volejbalisty. Jeho vnuk Kryštof už zase nakoukl do basketbalové extraligy.

Honza dodnes nechybí na většině akcí volejbalu v Kolíně - od brigád až po zápasy mužského družstva. Když ho při utkáních pozorujete v roli diváka na lavičce, vůbec nepochybujete, že by nejradši vletěl na hřiště, zakřičel do svoje známé "Hrej!!!" - a ukázal by nám, jak to vlastně neumíme.

 

Petr Šotola