Holky U16 smetly Olymp, ale padají. Důležitá výhra mužů v 1. lize

29.01.2024 16:38

1. liga mužů

V posledním utkání druhé části 1. ligy kluci zavítali v pátek do Plzně. Oslabeni takřka o všechny blokaře, stejně podali skvělý výkon a vybojovali v Plzni tři body. Jelikož si Šotek na tréninku zlomil prst, musel nastoupit na blok Ječmen. Nehrál vůbec špatně a výrazně pomohl na servisu. Zápas začal podle našich představ, vše nám vycházelo a tým Plzně zaskočili. Postupně jsme o vedení nedůrazem přišli a rozhodovalo se až v koncovce. Podobný průběh měly i zbylé dva sety. Soupeře jsme především přehrávali na útoku. Až na pár zbytečných chyb a zkažených servisů to byl kvalitní výkon. Plzeň jsme porazili 3:0. 

Další a také poslední část soutěže startuje už příští týden. Budeme moc rádi, když v pátek přijdete kluky do nové haly podpořit. Představí se od 18:00 proti ČZU Praha. V sobotu zase následuje venkovní utkání v Plzni.

Sestava: Kuba, Mára, Šimon, Ríša, Martin, Ječmen, Séva, Tomáš a Ruda

Asistent trenéra Ruda

 

Ceský pohár dívek U16

Žákyně neudržely druhou osmičku v poháru, ale zato smetly Olymp Praha

O víkendu se konalo první finálové kolo Českého poháru dívek U16. Kolínské holky odjely hrát druhou výkonnostní skupinu (z jedenácti – pro přehled jaká konkurence v dívčím volejbale je) do Bílovce u Ostravy. Tentokrát ale, přestože jsme absolvovali poctivou celotýdenní přípravu, jsme ten správný výherní koktejl asi nenamíchali. Přispěla k tomu nemoc první nahrávačky, druhá nahrávačka na horách a druhá smečařka po nemoci bez tréninku. 

První sobotní zápas jsme sehráli s týmem Klatov, který měl patřit k papírově slabším. Bohužel náš tým byl jeden z mála, který toho nevyužil a svými mnohačetnými vlastními chybami zápas Klatovům doslova daroval. Tolik zkažených servisů jsme ještě neviděli. Kolotoč holčičí energie se naštěstí během chvíle přetočil o 360 stupňů jinam a dalším zápasem jsme snadno přehráli tým Kometa Praha a připsali si první tři body. 

Přichází UP Olomouc. S tímhle družstvem se nám nehraje dobře a mezi holkami vládne vzájemná nevraživost. Necháváme se rozhodit a první set prohráváme 22:25. Holky, vyburcovány trenéry, že osobní emoce musí jít stranou, se srovnaly a hned v úvodu druhého setu se do toho opřely. Dostali jsme Olomouc pod tlak a set byl rychlým tempem náš (25:10). V dobré pohodě vstupujeme do tiebreaku. Stav 7:4 napovídá, že bychom to mohly zvládnout, ale strany měníme až za stavu 8:7. Pak ale ujíždíme na 13:8. Zdá se, že vítězství je naše. Ale pozor, jsme stále v dívčím volejbale. Dva zkažené příjmy a my se kompletně bortíme. Místo útoku se strachem pinkáme, stále chybujeme. Neuvěřitelné, ale odcházíme s prohrou 15:17. Tohle bolí. Navíc víme, že body budou chybět.

Následuje čtvrtý sobotní zápas s Rudolfovem. Prohráváme zcela ostudně. Chybí nám síly, chuť, všechno. Holkám vysvětlujeme, že právě tady se ukazuje, že jen tréninky nestačí. Musí chtít na sobě pracovat i jinak, jinak větší zátěž fyzicky nezvládnou. 

V neděli ráno nás čekal zápas s domácím Bílovcem. Tady se lámal chleba, který tým vyhraje, ten se pravděpodobně udrží ve skupině. První set vyhráváme po dramatické koncovce 29:27. „Máme bod, ale pořád to není vítězství, pojďme zas zabrat hned od začátku,“ zní pokyny. Ale člověk míní, život mění. Přichází nápor Bílovce a my nemáme sílu vzdorovat. Naprostý výbuch, uhráli jsme pouhých šest bodů. Nedokážeme se srovnat ani v tiebreaku a zápas prohráváme. Tento zápas nám jasně ukázal, že v týmu momentálně chybí lídr, tahoun, který zvedne družstvo, když se nedaří.  My měli na hřišti šest svěšených hlav a z deky nás nezvedly ani nejzkušenější hráčky.

Následuje zápas s týmem Mikulova B Praha. Velmi slušně hrající tým s ambicemi na postup do první osmičky. Překvapivě naše holky najednou zas fungovaly a předvedly výkon, za který se rozhodně nemusely stydět. Prohra 0:2, ale s pochvalou od trenéra Dana.

Bez pauzy jdeme na poslední zápas. Ten nás čeká s nejsilnějším družstvem, které po celý víkend bez zaváhání vyhrávalo a ovládlo první příčku tabulky. Olymp Praha. Nemáme už vůbec co ztratit, holkám ale říkáme, ať  se nebojí a zkusí to. A zkusily. Jestli měly v hlavě známé jméno soupeře, před kterým se chtěly ukázat, těžko říct. Ale vycházelo nám všechno. Podání, pole, útoky, bloky. Olympačky citelně znervózněly a začaly kazit. Na jejich straně probíhá střídání, pláč, ale náskok narůstá a my vyhráváme set neuvěřitelně snadno 25:18. Euforie. Navíc druhý set probíhá velmi podobně. Nervozita přešla i na trenéry Olympu, asistent získává nejdříve žlutou kartu, následně červenou za hádky s rozhodčím. My pokračujeme ve fantastickém výkonu a uhráváme snadno i druhý set 25:17. Přestože víme, že již nemáme šanci udržet se ve skupině, holky mají na závěr turnaje obrovskou radost. Tohle byl cenný skalp a Olymp si Kolín rozhodně bude pamatovat . 

Po dohrání ostatních zápasů ale přišla překvapivá zpráva. Připsanými třemi body jsme se dostali na stejné skóre jako šestý tým. K nesestoupení nám chybělo pouhých dvanáct míčů. Škoda. Do příštího turnaje tak nastupujeme do třetí osmičky, ale úroveň je srovnatelná a čekají nás další zajímavé zápasy. Těšíme se na to.

Sestava: Krausová, Pečenková, Králová, Morová, Petřinová, Hamtáková, Mikšíková, Knížáková, Kozáková, Váchová

Trenéři Dan a Hanka

 

Krajský přebor chlapců U16

Na sedmé kolo krajského přeboru U16 jsme vyrazili do Kladna. Tři soupeři - Komárov, Kladno a Králův Dvůr pro nás neměli představovat nějakou hrozbu. První zápas proběhl v tréninkové tempu, takže první 3 body byly doma. Ovšem druhý zápas proti domácím byl podstatně těžší, což nás zaskočilo. První set jsme zabrali až za stavu 19:24 a dotáhli to jen na 23:25. Škoda bodu. Zbylé dva sety jsme si pohlídali, i když soupeř pořádně kousal. Výhra 2:1. Poslední utkání zase v uvolněném rytmu. Měli jsme možnost si zkusit více herních kombinací a prostřídat tým. Odjížděli jsme s 8 body a půlka týmu ještě zamířila na soustředění Nadějí do Kutné Hory. Krásná neděle. 

Sestava: Boček M., Metzl F., Nezmeškal  M., Doubrava M., Vašák J., Honzíček D., Malimánek P., Nohejl T., Hanuš  J. a Votava J.

Děkuji Markovi za trenérskou podporu a Petrovi Vašákovi za odvoz. 

Trenérka Gábina

 

Krajský přebor chlapců U20

V neděli jsme vyrazili do Odoleny Vody k sedmému kolu středočeského přeboru kategorie U20 chlapců. K vedoucímu týmu tabulky jsme odjížděli s tím, uhrát lepší výsledek než ve čtvrtém kole, kde jsme s tímto týmem prohráli doma dvakrát 0:3. Cíl se nám podařil splnit na výbornou a domů vezeme dva body za vítězství 3:2 v prvním utkání.

V prvním zápase po katastrofálním začátku, kde jsme začali zkaženým servisem a naopak jsme nebyli schopni přijmout velmi kvalitní skákaný servis soupeřova nahravače a prohrávali 0:10, by na nás v tomto utkání nikdo nevsadil. Kluci naštěstí tento špatný začátek hodili za hlavu a zbytek setu už jsme byli vyrovnaným soupeřem, takže prohra 15:25. Další dva sety už byly od začátku vyrovnaný, kde mi získávali body zejména přes účko (Ječmen) a smečaře (Tomá a Ondra), soupeř naopak servisem a hlavně středem. Oba tyto sety jsme zvládli v koncovkách a oba vyhráli 25:23. V tuto chvíli to v hale vypadalo, že hrajeme doma, jak lavička a hlavně dva dorazivší diváci byli v povzbuzování hlasitější než domácí, kteří byli jak opařený. Začátek čtvrtého setu nám opět nevyšel a ztrátu čtyř, pěti bodů jsme nebyli schopni do konce setu smazat a prohráli 22:25. V rozhodujicím pátém setu, po zbytečných vlastních chybách jsme při změně stran prohrávali 5:8, ale nakonec i díky servisu, bezchybných útoků a hlavně zablokováním střeďáků jsme dramatickou koncovku zvládli a vyhráli 16.14. V druhém utkání jsme už nedokázali s favorizovaným soupeřem držet krok a prohráli 0:3. Za tento výjezd a hlavně dva body z horké půdy kluky chválím a doufám, že to potvrdíme ve zbývajících zápasech.

Sestava:  Nepraš J., Kubelka V., Kubač P., Pošík J., Ječmínek J., Malimánek M., Holzbauer J., Vonšovský J., Šotola T., Prášek O. a Hrabal Č.

Trenér Radek

 

Krajský přebor dívek U18

V neděli 28.1. hrálo kadetské Béčko opět v Kolíně. Plán byl jasný dvě výhry 3:0, všechno tomu nasvědčovalo domácí prostředí i slabší soupeři. 

Bohužel se holky nevyspaly asi úplně nejlíp, protože první dva sety prvního zápasu vůbec nevyšly. Vlastně našim hlavním úkolem bylo dávat dobrý servis, ten od první míče nevyšel. 

Ve třetím setu se holky probudily a začaly podávat alespoň na jistotu, a hned byly vidět výsledky. Šly jsme do tiebreaku. To už byla pěkná hra. Koncovka nám, ale nevyšla, tedy hlavně tím, že náš soupeř opravdu chtěl vyhrát. Zápas skončil 3:2, ale na body 98:98, takže pro nás spokojenost. 

V druhém zápase holky pochopily, že bez podání to opravdu nepůjde. Takže dokonce byly i pěkné série, a nebylo to jako v prvním zápase, že jsme nedaly více jak dvě podání za sebou. Holky chválím, že se nenechaly strhnout na hru soupeře a předvedly i pěkný volejbal, kde jsme neutočily pouze z hlavního kulu, ale i ze středu, účka nebo pipu. 

Zápas jsi holky pohlídaly a výsledek byl 3:0. 

Sestava: Doušová E., Pospíšilová, Mikšovská, Nollová E, Procházková E, Pojerová, Skořepová, Nezavdalová, Pokorná

 

Volejbaloví pinkači

Málokdo to ví, ale kromě dětských týmů různého věku a mužského a ženského týmu, má SK Volejbal Kolín také tým smíšený. Tento tým celé roky celkem úspěšně hraje Ligu VPK (Liga volejbalových pinkačů). V soutěžních tabulkách ho najdete pod názvem Kaučové a Gaučové. Poslední turnaj byl tuto sobotu, kdy jsme obsadili krásné páté místo  z dvanácti týmů.  Pro zajímavost: vítězný tým nás v základním kole porazil pouze o dva body v každém setu. Sobotní výkon byl opravdu kvalitní  a to zejména zásluhou hostujícího Marka T., samozřejmě za podpory celého týmu. Díky Markovi jsme o hodně zlepšili i věkový průměr družstva. Nicméně musím pochválit i ostatní (dva) hráče a (čtyři) hráčky, kteří přes věkový hendikep udrželi vysokou kvalitu hry po celý den.

P.S.  A proč Kaučové a Gaučové? Protože Kaučové - trenéři a Gaučové - členové, které jsme zvedli z gauče

Svatka