Dvě prohry v první lize - ale trenér chválí a děkuje publiku

23.10.2023 18:15

1. liga mužů

V rámci 7. kola druhé nejvyšší soutěže mužů jsme v pátek přivítali na domácí palubovce dalšího ze spolufavoritů soutěže, tým Slavia Hradec Králové. Tým, který má na soupisce několik hráčů s extraligovými zkušenostmi (Holčík, Drozen), současné i bývalé mládežnické reprezentanty a hlavně dlouholetou oporu seniorské reprezentace, hráče ze zkušenostmi z francouzské nejvyšší soutěže, Aleše Holubce. A také v neposlední řadě našeho odchovance Michala Hovorku. Téměř vyprodaná hala Borky hnala domácí neúnavně po celý zápas dopředu, byla doslova naším sedmým hráčem. Do utkání jsme nevstoupili vůbec špatně, hned od začátku jsme si vybudovali 4-5 bodový náskok, dobře jsme bránili zejména hostujícího univerzála. V prostřední pasáži prvního setu se soupeř oklepal, začal jistěji přihrávat naše podání a pomalu smazávat naše vedení. Bohužel jsme mu k tomu přispívali vlastními chybami, zejména velký počet zkažených podání nás trápil po celý zápas. Hradečtí volejbalisté získali první sadu ve svůj prospěch a i ve zbývajících dvou setech jasně potvrzovali svou kvalitu a roli favorita. Náš výkon nebyl špatný, ale na vítězství proti takhle silným a zkušeným soupeřům to zatím nestačí, kluci potřebují získat větší sebevědomí. 

Co nás v současné době trápí nejvíc, je slabý útok ze zóny 1 a 2, a dále zbytečné, nevynucené chyby v jednoduchých situacích. Co mě ale naplňuje optimismem je, že výkony smečařů, blokařů i výkony Kuby Hoanga jsou velice stabilní, nebo spíš mají vzestupnou tendenci. Nakonec tedy prohra 0:3, ale za předvedené výkony se naši hráči stydět nemusí.

Sestava: Kuba Hoang, Ruda, Adam Janů, Séva, Martin Červinka, Mára Tichý, libero Šimon Kubrycht, střídali: Šotek, Tomáš David, David Kubát, Ríša Čermák, Haufíno, Denis Kadečka

Komín a Dan

 

Hned v sobotu, opět na domácí palubovce, jsme přivítali dalšího silného soupeře, současného lídra prvoligové tabulky, několikanásobného finalistu 1. ligy, tým Sokola Bučovice. Soupeře, se kterým jsme se už jednou v letošní sezoně potkali a podlehli mu 0:3. Další ze soupeřů, který má ve svém středu hráče s extraligovými zkušenostmi, zejména pak smečaře Čeketu, univerzála Štefka, nahrávače Kristiana Červinku a také bývalé hráče Volejbalu Brno Víta Jakubce a Tomáše Bohuslava. 

Opět velmi slušně zaplněná hala Borky sledovala náš víc než výborný vstup do utkání, kdy jsme hosty z Bučovic zatlačili výborným podáním a následnou obranou jsme navyšovali naše vedení. První set byl rozhodnutý dávno před dosažením našeho pětadvacátého bodu. Vstup do druhé sady se nám opět vydařil, do stavu zhruba 12:8 jsme si drželi příjemné, dá se říci pohodlné vedení. Tady se však podle mého soudu začalo lámat utkání v náš neprospěch. Bohužel se zase projevila naše nezkušenost a mladická herní nevyzrálost. Místo toho, abychom hráče hostí drželi neustále pod tlakem, vyrobili jsme několik jednoduchých chyb, zkažených plachtících podání, útoků do autu. Zkušený soupeř toho okamžitě využil, srovnal skóre a od té chvíle se misky vah začaly překlápět na stranu Bučovic. Naši hráči postupně ztráceli sebedůvěru, hosté výrazně zpřesnili přihrávku našeho podání, Čeketa byl v útoku neomylný a to vše dohromady znamenalo naši porážku 1:3. 

Přesto všechno hráče chválím, některé individuální výkony snesou přísné měřítko. Byl to opět velmi hezký volejbal, kolektivní výkon, bohužel zatím stále bez pomyslné třešničky na dortu, tedy bez vítězství. Vyzdvihuji zde pouze výkon Honzy Haufa, který zatím nemá zdaleka tolik odehráno na postu libera jako Šimon Kubrycht, tentokrát dostal šanci od začátku utkání a mou důvěru nezklamal, naopak, jeho výkon byl pro mě velkým a příjemným překvapením. Ne že bych nevěřil v jeho schopnosti, ale z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké zvládnout premiéru před vlastním publikem, před svými blízkými, před svým otcem, bývalým výborným volejbalistou. 

Na závěr bych chtěl za celý tým ještě jednou moc poděkovat vynikajícímu publiku, všichni věříme, že na vaši podporu se budeme moci spolehnout i v dalších zápasech.

Sestava: Kuba Hoang, Šotek, Martin Červinka, Mára Tichý, Adam Janů, Séva, libero Haufíno

Střídali: Ruda, Denis Kadečka, Tomáš David, David Kubát, Ríša Čermák

Komín

 

Krajský přebor dívek U16

Na další kolo krajského přebory žákyň U16 se Áčko vypravilo do Neratovic. V prvním zápase se utkaly s Lysou nad Labem. Soupeřky si udržely pod sebou a nepustily je k žádnému útoku. Jejich body plynuly z našich chyb, primárně zkažených servisů. V druhém setu jsme na servise zapracovaly a po osmibodovém náskoku díky podání Ádi Mikšíkové, jsme pohodlně dovedly zápas do vítězství 2:0.

Druhý zápas byl s nejtěžším soupeřem tohoto kola, domácími Neratovicemi. Tento zápas byl od začátku vyrovnaný a bojovalo se o každý bod. První set holky vybojovaly pro sebe, ve druhém po bodu těsně sáhly soupeřky. Rozhodující tiebreak byl bojem až do konce, kdy za stavu 16:18 vyhrály Neratovice. Nicméně tento zápas hodnotím jako nejlepší tohoto dne.

Třetí zápas proti Brandýsu nemůžu nazvat ani volejbalovým. Soupeřky hrály plácanou, neútočily, ale i přesto se jim povedlo druhý set získat. My se totiž rozhodly hrát jejich hru. V tiebreaku jsme se soustředily na podání, které pak rozhodlo o našem vítězství a zisku alespoň dalších dvou bodů do tabulky.

Sestava: Doušová E., Pácalová, Králová, Skořepová, Mikšíková, Nezavdalová, Váchová, Bílková, Kubíčková

Tým B hrál v Kostomlatech. První zápas byl s týmem Kostomlat. Zápas byl poměrně vyrovnaný, jen jsme více chybovaly a nechaly se chybami rozhodit. Druhý zápas byl s týmem Nymburk B. Soupeřky nás porazily především díky několika sériím podání, kdy jsme chybovaly na příjmu. Přesto hráčky podaly dobrý výkon.

Sestava: Gojná V., Ježková, Pořízová, Trnková, Zvolenská E., Zvolenská A., Čáslavová, Heroutová, Burešová

Trenérky Verča a Domča

 

Krajský přebor chlapců U16

Třetí kolo krajského přeboru U16 jsme odehráli na domácí palubovce. Po odstoupení Nymburka ze soutěže se zápasy krajského přeboru hrají trochu jinak než bylo v původním rozpisu. Proto jsme se dnes utkali 3x s Příbramí. Zatímco jejich B nám nedalo moc zabrat kromě koncovky druhého setu (výhra 2:0), tak obě utkání s Áčkem jsme 0:2 ztratili.

Kluci nehráli soustředěně, dělali chyby na servisu, příjmu a míče zadarmo byly pro ně překvapením. Je to škoda, protože jsme ztratili vedoucí pozici v kraji. Máme šanci to Příbrami oplatit za necelý měsíc (18.-19.11.) v doma pořádaném kole ČP U16. Přijďte nás podpořit. 

Sestava: Boček M., Metzl F., Nezmeškal  M., Vašák J., Křiva K., Doubrava M., Malimánek P., Nohejl T., Hanuš J., Švarc V., Pecha T. a Klvaň M.

Děkuji Markovi za trenérskou podporu a rodičům za diváckou kulisu.

Gábina

 

Extraliga chlapců U18

V sobotu vyjel tým extraligy U18 si poměřit síly do Hradce Králové. První zápas nás čekal v devět hodin ráno, kde  na nás čekali domácí v plné síle. I přesto že jsem první set nezačali úplně nejlíp, druhy a třetí byly o poznání lepší, ale i tak jsme nedokázali otočit plně nabitý Hradec. Druhý zápas nás jsem hráli s Ostravou, se kterou se nám dařilo hrát vyrovnanou hru. Ve třetím setu jsme zastrašili druhý tým svým tvrdým útokem důslednou obrnou. Set se nám podařilo vyhrát, ale záhy na to mostravští havíři zamakali a ve čtvrtém setu šlo do tuhého. I přesto že jsme set neuhájili, byl to skvělý a vyrovnaný souboj ve stavu 3:1. Druhý den jsme nastupovali na hřiště v podstatně menším počtu, protože nám odjel smečař a blokař. Ráno od devíti jsme začali hrát se Znojmem, které jsme s přehledem porazili. I přesto byl tento zápas plný náhlých změn. Při bloku si Filip Jiráček vykloubil malíček, ale to mu v ničem nebránilo set dohrát. Poté musel ze zápasu odstoupit, protože mu začal prst modrat. V posledním setu proběhla malá změna, kdy Jakub Pošík šel na smeč a Ondra Prášek na blok. Ale i tak jsme útočili v plné síle se zastrašujícím útokem od Řezníka z Církvice. Okurky jsme porazili s přehledem  ve stavu 3:0. 

 V jednu na nás čekal poslední soupeř, Valašské Meziříčí. Upřímně nás moc na lavičce nezbylo, jen psychická podpora Petr s Danem. První dva sety jsme s Valašským Meziříčím vedli krok a prohrávali těsně, ale soupeři měli tvrdé podání, které nás nutilo dělat spoustu chyb a nedalo nám moc šanci k pořádnému útoku. Přesto jsme taky dokázali soupeři pořádně zaškodit. Zápas jsme s nimi ukončili ve stavu 3:0.

Shrnutí: I když nás na zápas odjíždělo deset, tak se nás do kolína vracelo jen sedm. Všichni co odjeli, kvůli Českýmu poháru nebo zranění, se vrátily také v pořádku.

Sestava: Ondra, Vašek, Šotek, Mali, Pepa, Denis, Kuba, Filip.J, Filip.M, Milan

Zapsal: Václav Kubelka