Bomba dne: V Kolíně se bude hrát 1. liga mužů!

29.03.2023 20:30

Zpráva, kterou jsme dnes vypustili do světa (i do médií):

 

Historická chvíle: Kolín bude hrát 1. ligu volejbalu. Staví na odchovancích klubu

Od nadcházející sezóny 2023/2024 bude družstvo mužů SK Volejbalu Kolín nastupovat  v 1. lize, druhé nejvyšší soutěži v zemi.

Tým vedený šéftrenérem chlapecké složky Miroslavem Šotolou a v době jeho povinností v extralize mládeže šéftrenérem dívčí složky Danielem Vejdělkem skončil v březnu po výborné sezóně těsně na stříbrné příčce ve 2. lize. A využil možnost postoupit přímo, bez baráže, do vyšší soutěže.

„V letošním roce kluci ukázali, co v nich je, po celou sezonu podávali stabilní výkony, vybojovali krásné druhé místo, což znamená postup do 1. ligy. Příští sezonu tedy čeká naše kluky, potažmo celý náš klub, křest ohněm,“ řekl šéftrenér mládeže Miroslav Šotola.

1. liga mužů je soutěž nabitá bývalými dlouholetými hráči extraligy, reprezentace a nejlepších zahraničních lig jako jsou Štokr, Holubec, Holčík, Fila, Škach, Správka, Vencovský, nebo Juračka. Dále zde pravidelně nastupují úspěšní členové mládežnických reprezentací, kteří jsou již kádrech extraligových týmů, mimo jiné Kollátor, Fabikovič, Čeketa, Pastrňák, Benda, Piskáček, Polák a spousta dalších.

„Postup do 1. ligy je pro náš klub obrovskou výzvou. Chtěli bychom všem našim příznivcům a fanouškům v příští sezoně předvádět co nejlepší volejbal. Dále doufáme, že naše výkony budou tou pravou motivací pro všechny současné i budoucí mladé volejbalisty. Věříme, že s podporou města vše zvládneme a že se v Kolíně zase začne chodit na volejbal, jako v šedesátých letech - v dobách Dukly Kolín, kdy na zápasy chodilo fandit i několik tisíc lidí,“ dodal předseda klubu Petr Šotola

Důležité je, že Kolín chce i v 1. lize stavět na kádru složeném převážně z vlastních odchovanců, z nichž někteří posbírali úspěchy v mládežnických reprezentacích.

Kolínský klub obnovil výchovu mládeže v roce 2009. Postupně přes krajské přebory mladších a  později starších žáků získával první zkušenosti mezi ostřílenými týmy.

Když kluci dosáhli věk kadetů, podařilo se jim vybojovat nejvyšší soutěž - extraligu kadetů. V té době už první odchovanci začali nakukovat do reprezentačních výběrů, jmenovitě Michal Hovorka, Marek Tichý, Šimon Kubrycht. Ten posledně jmenovaný byl prvním hráčem, který se zúčastnil Mistroství Evropy kadetů v Turecku a ČR, kde tým vybojoval stříbrnou medaili.

Šimona Kubrychta následovali Petr Šotola, Rudolf Stieber a Kuba Hoang, kteří se zúčastnili Mistrovství Evropy kadetů v Bulharsku a poté v Itálii, kde vybojovali taktéž stříbrnou medaili, dále Mistrovství světa v Íránu a Mistrovství Evropy juniorů v Itálii.

Dva roky po postupu do extraligy kadetů vybojoval tým i extraligu juniorů. Tím Kolín získal status Sportovního centra mládeže, podporovaného Českým volejbalovým svazem.

V roce 2020 následoval postup do 2. ligy mužů, a to opět pouze s vlastními odchovanci. První rok v této soutěži bohužel ovlivnila covidová pandemie, mužstvo odehrálo pouze čtyři soutěžní utkání.

Minulý ročník už byl opravdovým testem, zda je takhle mladé družstvo (hráčům je většinou mezi 17 a 22 roky) schopno konkurovat mnohem zkušenějším celkům.

Na výchově generace, která letos vybojovala tento pro kolínský volejbal historický úspěch, se postupně podíleli trenéři přípravky Lucie Tichá, v mladších žácích Bob Neuman, později Gábina Škapová, ve starších žácích Dan Špringer.

Za SK Volejbal Kolín v současné době nastupuje v dětských a mládežnických kategoriích 240 hráčů a hráček. Ve všech mládežnických chlapeckých kategoriích hraje Kolín extraligu, tedy nejvyšší soutěž. V dívčích a ženských pak například druhou ligu U20, to znamená mladších dvaceti let.