1. liga zachráněna! Dívky i kluci U16 bojovali v Českém poháru

18.03.2024 14:04

 

1. liga mužů

V pátek jsme se utkali v posledním domácím zápase 1. ligy mužů s týmem MFF Praha. Tento klíčový zápas o udržení v soutěži byl plný napětí a vyrovnaných momentů. Po více než dvou hodinách tvrdého boje jsme nakonec slavili vítězství 3:2. Klíčovým prvkem bylo, že jsme dokázali ubránit jejich nejlepšího hráče. Tímto triumfem jsme si zajistili účast v soutěži i pro příští sezónu, což znamená, že se vyhneme baráži. Velké díky patří našim fanouškům za fantastickou podporu a hojnou účast. Poslední zápas této sezóny nás čeká v pátek na palubovce Lvů Praha B.

Sestava: Kuba, Séva, Adam, Ríša, Mára, Michal H., Tomáš, Ječmen, Šotek, Haufíno, Šimon, Denis a Ruda

 

Extraliga mužů U22

Po výherním pátečním zápase na domácí palubovce v 1. lize mužů jsme v sobotu vyrazili do Velkého Meziříčí na předposlední turnaj extraligy U22. Náš cíl byl jasný, potřebovali jsme vyhrát skupinu, abychom stále měli naději na postup do finálového turnaje mezi 8 nejlepších. V prvním zápase jsme se utkali s domácím týmem Velkého Meziříčí. Náš tým byl bohužel znovu oslaben absencí našeho klíčového hráče Martina Červinky, který se stále léčí ze zranění. To ovšem nenarušilo týmovou morálku, protože jeho místo úspěšně zastoupil hvězdný “Rudánek”. Zápas vyhráváme bez větších komplikací 3:1. V odpoledních hodinách náš čekal soupeř z Ústí nad Labem. Ze začátku zápasu mělo Ústí navrch a to hlavně díky razantnímu servisu a kvalitní obraně. Zaslouženě bere první set. Zbytek utkání už však bylo v režii našeho celku a došli jsme si pro důležité vítězství 3:1.                                                                                                                                                                                                                            V neděli jsme už tradičně začínali v brzkých ranních hodinách s oslabeným týmem liberecké Dukly. Podle slov trenérského dua jsme podali první “profesorský” výkon, kdy jsme dokázali udržet koncentraci a pohodu v týmu. Potvrzujeme roli favorita a odnášíme si hladké vítězství 3:0. Poslední “rozhodující” zápas nás čekali soupeři z Benátek nad Jizerou. Bylo vidět, že se na týmu velmi podepsala únava, zejména na Rudovi, který byl rád, že chodí. Ale i přes tyto komplikace se nám podařilo na jedničku dodržet velmi promyšlenou strategii trenérského dua, kterou bylo soustředit co nejvíce míčů jednoho ze soupeřových hráčů. Tento plán přinesl svoje ovoce, když byl tým Benátek nucen svého klíčového hráče vystřídat. Zápas se nám tak povedlo dotáhnout do vítězného konce v poměru 3:1. Díky poslednímu vítězství jsme postoupili do vyšší výkonnostní skupiny a naděje na finálový turnaj stále žije. Z našeho pohledu se týmu turnaj velice podařil, ale i tak musíme z individuálních výkonů vyzdvihnout Tomáše Doubravu a jeho zákroky v poli a rovněž výborného Rudu. Sestava: Ríša, Tomášek, Doubi, Kuba, Ruda, Šotek, Séva, Stoupič, Miky a Ječmen.                                                                                                                                                  

Český pohár chlapců U16

Páté, finálové kolo Českého poháru U16 chlapců se jíž tradičně uskutečnilo v Hradci Králové. První tři osmičky se ráno potkaly na fyzických testech a ve 14 hodin proběhlo slavnostní zahájení. Aleš Holubec, bývalý reprezentant a současný trenér prvoligového Hradce, pronesl motivační proslov a všem popřál mnoho sportovních úspěchů.

Boje vypukly po 15 hodině a my hráli až druhé kolo v 16:30. Prvním soupeřem byla Ostrava. První set jsme vyhráli v koncovce, ale druhý set soupeř zvedl hlavu a porazil nás poměrně velkým rozdílem. Čekal nás první tiebreak. Výhra 2:1 byla doma, protože třetí sety nám jdou. 

A je tu sobota. Hned ráno horečka sklátila blokaře Vojtu P., takže prášek a na lavičku. V prvním ranním mači proti Havlíčkovu Brodu nastoupil Matyáš D. Soupeř je to těžký a dlouhodobě vede celý ČP. A asi to bylo tou vynikající snídaní, že jsme mu v prvním a ani ve druhém setu nedali šanci ukázat, co umí. Kluci šlapali jako dobře namazaný stroj. Výhra 2:0.  Odpoledne se dohrávala skupina a my už věděli, že nám stačí vyhrát set a do rozstřelu půjdeme z prvního místa. Taky nám dorazil trenér Mára, který v pátek zabojoval s kolínskými muži a zachránil 1.ligu na další sezónu. Proti Green F-M jsme tedy zvládli lehce první set a druhý a třetí se  mohla předvést lavička. Ve druhém nám těsně ujela koncovka, takže rozhodoval tiebreak. Zase těsně, ale my to umíme. Výhra 2:1.

No a je tady křížek A1 x B4. A kdopak je čtvrtý v béčku? Příbram. Prakticky začíná nový turnaj. Nejdůležitější zápas dne jsme nezačali nejlépe. Příbram nás zaskočila dobrým servisem. Přesto se set táhl bod po bodu až do koncovky, kterou jsme bohužel nezvládli. Druhý set jsem vybrala oba time-outy hned na začátku. Stav 6:12 jsme dokázali otočit a vypadalo to, že si ho uhrajeme. Ovšem psychika je mocná. V hlavě nám to nepřepnulo do vítězného modu a my prohráli i druhý set. Takže zapomeňme, koho jsme porazili dnes, v neděli hra o 5.-8. místo. 

V 9:00 začínáme proti Brnu. Ještě jsme se s ním neutkali. Naštěstí jsme se dobře vyspali a najedli a i s drobnými chybami jsme oba sety vyhráli. Dost dlouho nás okukoval pan Haník, že bychom se objevili na jeho Instagramu?

No a máme tady zápas o 5. místo. Narazili jsme znovu na Havlíčkův Brod. Opět jsme zápas nepustili a porazili již podruhé celkového vítěze ČP U16. Tak to prostě bývá, že jedna prohra v nevhodný čas (a k tomu třeba i 5 výher) vám přinese "jen" páté místo v turnaji a i celkově.

Slavnostní zakončení okořenili oba Koldové, velký v roli maskota a malý se blýskl zpěvem hymny. Stopy Kolína byly i ve finálovém zápase. Hlavním rozhodčím byl kolínský odchovanec Vojta Novotný. Jsme prostě všude. A dokonce máme i nejlepšího blokaře turnaje-Filipa Metzla, heč. Blahopřejeme.

Co dodat závěrem? Jsou to borci a práce s nimi byla je a bude náročná, ale stojí to za ty nervy. Věřte mi. Teď ještě dohrát KP, uhrát kvalifikaci na MČR a třeba mistrovství i vyhrát. Budeme si držet všechny palce. 

Sestava: Boček M., Metzl F., Malimánek P., Vašák J., Poborský V., Doubrava M., Nezmeškal M., Votava J., Honzíček D., Křiva K., Hanuš J. a Nohejl T.

Děkuji Markovi Tichému, Radkovi Honzíčkovi a všem fandícím rodičům a maskotovi za podporu a diváckou kulisu.

Trenérka Gábina

 

Český pohár dívek U16

Poslední finálové kolo Českého poháru U16 dívek jsme hráli ve Svitavách, které hostily třetí výkonnostní osmičku. Hned v úvodu jsme se radovali z vítězství 2: 0 (18,27)) proti Pardubicích a třem připsaným bodům. V dalším kole nás čekalo Kladno. Bohužel jsme nezačali dobře, zatímco soupeř přidal vždy 2-3 míče, my díky kaženým servisům postupovali pomaleji. Nedařilo se nám skládat úspěšně útoky a první set jsme prohráli. Druhý set se nám podařilo srovnat v podání, byli jsme jistější na příjmu, přesto to byla velká tahaná o každý balon. Set byl dramatický do posledního míče, vítězství ale bylo naše a šli s plnou silou do tiebreaku. V něm se nakonec radovalo z vítězství Kladno, koncovku zvládli lépe než my s výsledkem 1:2 (-20,25,-11). Ale nesmutnili jsme. Holky hrály dobře a získaného bodu jsme si cenili. S jednokolovou pauzou jsme nastoupili proti Nymburským bombám. Ambicióznímu týmu jsme chtěli oplatit prohru z minulého kola. Ale opět se nám špatně hraje. Soupeřky vychytávají v poli téměř vše a útoky, přestože nemají vůbec razanci, se jim daří dobře umisťovat. Nedělají vůbec chyby a set vyhrávají. Fakt jsme naštvané, vždyť hrajeme lepší volejbal! S tím jdeme znovu do hřiště a najednou je to Kolín, kdo vévodí, kdo drtí soupeře podáním, perfektním útokem a obětavou hrou v poli. Nymburská trenérka střídá jednu hráčku za druhou, ale žádná kombinace jim nepomáhá. Set je hladce náš a jdeme vyhrát tiebreak. Soupeřky už jsou ale také zkoncentrované zpátky v zápase a je to boj do posledního míče. Koncovky v tiebreaku nám ale evidentně nejdou a my ho opět těsně prohráváme. Stav 1:2 (-18,12,-13). Zbývají domácí Svitavy. Táhne nás nejen pozitivní nastavení, ale i naši rodiče, fanoušci a hlasité bubenické duo Přemek a Milan. Z naší strany perfektní hra a jednoznačný výsledek 2:0 (19,25).

První nedělní zápas s Ústím nad Labem má bohužel podobný scénář jako sobotní tiebreaky. Špatný první set, výborný druhý, kdy odrovnáváme soupeře dobrým podáním a útokem, ale opět zpackaná koncovka v tiebreaku, který jsme už měli téměř jistý.  Bohužel prohra 1:2 (-19,20,-12). V posledních dvou zápasech si ale spravujeme definitivně náladu. Nejprve porážíme naprosto hladce Prostějov 2:0 (16,12) a následně UP Olomouc 2:0 (11,12). Nad oběma týmy o třídu přečníváme. Je to krásný závěr turnaje i celého Českého poháru. Bereme druhé místo v tabulce, k prvnímu nám chyběl pouhý jeden bod, jeden vyhraný tiebreak…

Tento finálový turnaj byl v rámci ČP v ročníku 2023/2024 posledním. Letos do něho bylo přihlášeno 85 týmů. V dívčím volejbale je obrovská konkurence a kolínské holky v ní obstály skvěle. Končí na celkovém krásném 17. místě, jsou druhým nejlepším týmem ve Středočeském kraji, což je pro nás skvělá zpráva. Vyjma Nymburka jsme za sebou nechali Příbram, Kralupy, Kladno, Nymburské bomby… Pro porovnání,  vloni byl Kolín na 47. a předloni na 50. místě.

Oporami našeho týmu po celou sezonu byly Nikola Knížáková (S), Viky Krausová (N), Eliška Morová (L) a Anežka Králová (U). Tyhle holky odehrály všechny víkendové turnaje v základní šestce. K nim se brzy přidaly pečecké hostující hráčky Lída Petřinová (B) a Adéla Kozáková (S), které byly velkou posilou. Těchto šest holek je páteří našeho současného úspěšného týmu ročníku 2009. 

Do bojů však průběžně zasahovaly i další hráčky, které byly nominované dle aktuální výkonnosti. Jsou jimi Ema Doušová, Simona Pečenková, Adéla Mikšíková, Linda Hamtáková, Karolína Pojerová, Majda Skořepová, Anežka Pořízová, Veronika Váchová, Petra Nezavdalová a Kateřina Bílková. Všem velké díky za celosezonní nasazení. A díky patří i rodičům. Počet rodičů, který tentokrát do Svitav přijel fandit, nás ohromil, atmosféru děvčatům připravil fantastickou.

Trenéři Hanka a Dan

 

Krajský přebor chlapců U14

Chlapci U14 jeli hájit dobrou výchozí pozici pro finálový krajského přeboru n a turnaj do Příbrami. V prvním utkání lze chválit snad jen za bojovnost, ale důležitá byla výhra 2:1, na které se podepsali všichni. Pochválit však musím Davida a Maxe, kterým se v rozhodujících chvílích dařilo na servisu. Ve druhém utkání  proti B týmu se osvčdčili chlapci z lavičky,  dobře se zapojil Martin a dařilo se na příjmu liberu Vítkovi.  Soupeře dorazil výbornou sérii na servisu Tonda Bunc. Tým si uhrál možnost  účastnit se finálového kole o celkové vítězství v krajském přeboru. Za dopravu děkuji Wanekovym a za podporu diváků k Siručkovým. 

Trenér Radek